Lucian Bode, discutii cu sindicalistii din domeniul feroviar

Discuțiile s-au concentrat pe prezentarea situației economice înregistrate de unitățile feroviare din subordinea Ministerului, aspectele ce țin de bugetele de venituri și cheltuieli ce vor fi aprobate, situația investițiilor în infrastructura feroviară și achiziția de material rulant nou.

Lucian Bode: ”Ideea de <<sunt partenerul dumneavoastră>>, în timp s-a golit de conținut. Vă spun cu certitudine că vă sunt un partener real de dialog, nu doar pentru probleme, ci și pentru soluții”

✅În cadrul dialogului inițiat de către ministrul Lucian Bode cu partenerii sociali, astăzi, 14 ianuarie 2020, la sediul Ministerului a avut loc întâlnirea de lucru cu reprezentanții federatiilor sindicale din domeniul feroviar.
De precizat, la ședință au participat alături de partenerii sociali reprezentanții managementului CFR Infrastructură, CFR Călători, CFR Marfă, Autoritatea pentru Reformă Feroviară și ai direcției de specialitate.
✅Discuțiile s-au concentrat pe prezentarea situației economice înregistrate de unitățile feroviare din subordinea Ministerului, aspectele ce țin de bugetele de venituri și cheltuieli ce vor fi aprobate, situația investițiilor în infrastructura feroviară și achiziția de material rulant nou.
✅Ministrul Lucian Bode a subliniat, în acest context, necesitatea consultării reprezentanților salariaților în cadrul procesului decizional și consolidarea dialogului dintre administrație și sindicate în vederea identificării soluțiilor optime la problemele care există în sistemul feroviar.
✅” Vă știu problemele cu care vă confruntați, încă înainte de a ajunge ministru aici. Știu că este nevoie de bani pentru investiții, știu că este nevoie de bani pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, știu că angajații pe care îi reprezentați nu sunt apreciați la adevărata lor valoare din punct de vedere salarial.
Vă spun cu certitudine că sunt partenerul vostru, în măsura cadrului legal ce îmi este conferit, și vreau să veniți și voi cu soluții, la problemele cu care vă confruntați. Bune, rele, le analizăm și găsim variantele optime pentru problemele ridicate.
Știu că este o problemă aceasta instabilitate la nivelul managementului din companii. Ce pot să vă asigur este că de acum încolo alegerea managerilor se va face pe criterii de competență și pe adevăratele principii ale guvernanței corporative. Este bine să știm exact ce criterii și indicatori de performanță își fixează, astfel încât să putem să îi și întrebăm apoi, conform legii ce au făcut sau nu.
Fiecare manager de companie trebuie să știe că de acum încolo nu mai cere bani de la buget, doar pentru a da bine la cifre și a se lauda, în fața tuturor, inclusiv a voastră a sindicatelor, ca au bani. Nu!!! Trebuie să-i și cheltuie în interesul companiei și să aibă execuție bugetară integrală pe ei.
Sunt bani pentru proiecte, sunt bani pentru dezvoltare doar că este necesar să fie și cheltuiți.
În ceea ce privește Statutul personalului feroviar vreau să vă redăm respectul ce vi se cuvine și așa cum v-am susținut ca președinte al Comisiei Transporturi, tot așa o să vă sprijin și din calitatea de ministru.
Știu că prestați un serviciu public în folosul cetățenilor și de aceea vă rog să îi respectați și să vă faceți datoria așa cum știți voi mai bine, indiferent de problemele existente în sistemul feroviar” a spus ministrul Lucian Bode
✅Ministrul Lucian Bode a anunțat că în următoarea perioadă vor fi organizate noi întâlniri în cadrul cărora vor fi analizate aspectele specifice fiecărei unități feroviare de sub autoritatea Ministerului.

Discuțiile s-au concentrat pe prezentarea situației economice înregistrate de unitățile feroviare din subordinea Ministerului, aspectele ce țin de bugetele de venituri și cheltuieli ce vor fi aprobate, situația investițiilor în infrastructura feroviară și achiziția de material rulant nou.