Masca miniaturala care a invins mileniile: ne-a asteptat in pămantul de la Cristian peste 8000 de ani

Prof Sabin Luca: „Masca aceasta, cu sinceritate, este cea mai veche mască găsită în Europa, cel puţin. Este o descoperire epocală”!

Atunci când o vezi, rămâi înmărmurit. Și simți că stai față în față cu rădăcina civilizației, cu întâiul gest al artei pământene. Este o minune, este o comoară. Și, iată, pământul nostru chiar aici, în miezul țării, ne-a dăruit-o!

S-a vorbit atunci despre ea, a fost prezentată la un moment dat,într-o conferință de rang național organizată la Muzeul Național Brukenthal și… ȘI?!

Oare câți dintre cei care au vizitat cel mai vechi muzeu de pe teritoriul actual al României au fost interesați să o vadă? Câți o mai țin minte?! Câți… știu despre celebra mască miniaturală de la Cristian?!

Prof Sabin Luca: „Masca aceasta, cu sinceritate, este cea mai veche mască găsită în Europa, cel puţin. Este o descoperire epocală”!

Anul de grație 2012 avea să fie, pentru istoria noastră și pentru… istoria lumii, la urma urmelor, unul de referință: a fost anul în care specialiștii Muzeului Național Brukenthal au scos la iveală comori neprețuite din… adâncurile pământului românesc, la doi pași de Sibiu. A fost, fără să facem uz de cuvinte „de decor”, un moment Luminat, un moment în care, pare-se, pântecele istoriei ne-a făcut dar. Iar cercetătorii au confirmat că acele piese scriu, de fapt, rădăcinile civilizației.

Specialiştii sibieni din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal au găsit atunci, pe şantierul autostrăzii Sibiu-Nădlac, în anul 2012, cea mai veche aşezare neolitică din România, schelete umane şi piese ceramice vechi de peste 8.000 de ani.

 Sabin Adrian Luca, neostenitul director al Muzeului Național Brukenthal, a povestit că săpăturile în situl arheologic de la Cristian, de pe şantierul viitoarei autostrăzi Sibiu-Nădlac, au durat cinci luni, iar la ele au luat parte 7 specialişti şi 60 de muncitori.

 La Cristian, al acel moment, au fost descoperite 60 de vase şi aproximativ 18.000 de fragmente ceramice din care, după restaurare, au fost obținute alte aproximativ 50 de vase.

COMOARĂ INESTIMABILĂ: Masca aceasta, cu sinceritate, este cea mai veche mască găsită în Europa, cel puţin. Este o descoperire epocală, a mai spus Sabin Luca, atunci când a prezentat-o în premieră, acesta vorbind și despre vasul cu două guri (foto 2) descoperit în aceeași zonă:din câte ştiu eu, la ora actuală este cel mai vechi vas cu două guri care este cunoscut”.

Cât despre mască… se poate lesne remarca expresivitatea și harul cu care a fost confecționată.

cum, un obiect atât de fragil, cu un mesaj profund, capodoperă dar și mărturie istorică a învins MILENIILE, cu acei numai câțiva centimetri pe care îi are dar care pun pecete civilizației lumii.


Sursa foto: cunoastelumea.ro