Masuri pentru reluarea progresiva a activitatii in domeniul cultural

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a avut astăzi, 30 aprilie 2020, o întâlnire în regim de videoconferință cu reprezentanți ai antreprenorilor și ai mediului artistic care au acceptat invitația de a participa la dezbaterea organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL) pe tema „Măsurile economice pentru sectorul cultural creativ”.

Întâlnirea a fost moderată de către Președintele COAL, Sebastian Buși, iar la aceasta au participat Răzvan Adrian Ailenei, managerul drepturilor de autor pentru aproximativ 300 de artiști, trainer-ul Alexandru Agarici, artista Andreea Bănică, designerul Adrian Oianu, Emil Pantelimon și managerul corului Madrigal.

Cu acest prilej, Bogdan Gheorghiu a precizat că va propune Ministerului Sănătății reluarea progresivă a activității în domeniul artistic. Într-o primă etapă se va avea în vedere deschiderea muzeelor, bibliotecilor și librăriilor, după care, într-o etapă ulterioară, progresiv, se va permite desfășurarea evenimentelor cu 50, 100, 300 de participanți.

Sectorul Cultural Creativ trebuie să se adapteze noilor condiții de lucru și de trai, în baza principiilor precum siguranța publică, transparența și echitatea veniturilor. Vedem cum lumea afacerilor a găsit soluții în perioade de criză pentru a-și continua și dezvolta activitatea. La fel și ONG-urile sau organizatorii de evenimente. Această industrie se presupune a fi cea mai creativă și se află în situația de a găsi astfel de resurse. Noi, toți, trebuie să găsim și să ne adaptăm noilor condiții, să dezvoltăm granturi, proiecte noi, să concepem platforme online, să ne reinventăm. Ne concentrăm pe măsurile pe care le putem lua cu efecte pe termen scurt și mediu, însă analizăm și soluțiile pe termen lung care se referă la infrastructura culturală. Totul este realizat în baza dialogului social. Strategia principală a Ministerului Culturii este de a construi pârghiile necesare pentru protejarea domeniilor culturale. Am urmărit atât implementarea obiectivelor prevăzute în programul de guvernare, cât și a celorlalte provocări apărute de-a lungul timpului”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

 foto: ziare.com