Ministerul Economiei: „Au fost diminuate arierate de peste 66 de miliarde de lei” Ce mai anunta ministerul?!

Arierate de peste 66 de miliarde de lei au fost diminuate, prin compensare, în urma activității CPPI, iar printr-un proiect de act normativ inițiat de Ministerul Economiei se vor accelera măsurile de diminuare a blocajului financiar.

OFICIAL: Arierate de peste 66 de miliarde de lei au fost diminuate, prin compensare, în urma
activității CPPI, iar printr-un proiect de act normativ inițiat de Ministerul Economiei se
vor accelera măsurile de diminuare a blocajului financiar.

În cei 20 de ani de funcționare neîntreruptă, Sistemul național de compensare datorii și creanțe a readus în circuitul economic național circa 66 miliarde de lei arierate diminuate prin compensare. Aceste rezultate se datorează activității Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie – Sucursala București, instituție aflată în subordinea Ministerului Economiei, care gestionează administrarea la nivel național a sistemului de compensare datorii și creanțe ale contribuabililor, persoane juridice cu sediul în România.
Potrivit unui comunicat oficial, Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie – Sucursala București, prin Serviciul de compensare oferă agenților economici din România oportunitatea să își stingă datoriile și să își recupereze creanțele restante, intrând în Sistemul de compensare datorii și creanțe și folosind ordinele de compensare. Sistemul de compensare este simplu de folosit: agentul economic îl poate accesa în timp real indiferent de locul unde își desfașoară activitatea, deschide pagina WEB: http://gama.imi.ro și printr-un simplu click, selectează operațiunea dorită și beneficiază astfel de toate serviciile și informațiile oferite.
Sistemul național de compensare datorii și creanțe este un sistem de interes public, unicul sistem nonmonetar din România. Acesta asigură forma unitară a întregului proces de compensare și este utilizat de toți agenții economici cu sediul în România, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate și locul unde își desfășoară activitatea.
IMPORTANT: Sistemul național de compensare permite transmiterea tuturor informațiilor necesare realizării operațiunilor de compensare, consultarea bazei de date privind facturile încărcate și confirmate de parteneri și verificarea informațiilor privind compensările realizate.
Sistemul de compensare datorii și creanțe gestionează circuite de compensare mari cu peste 3 agenți economici în componență și reunește persoanele juridicele cu capital de stat cu persoanele juridice de drept privat.

Forma de plată nonmonetară pe baza ordinelor de compensare protejează agentul economic de riscul de a intra în incapacitate de plată sau de a înregistra întârzieri la plata datoriilor.
Preocupările Ministerului Economiei se îndreaptă către dezvoltarea Sistemului de compensare datorii și creanțe facilitând astfel realizarea operațiunilor de compensare într-un mod cât mai sigur și cât mai ușor pentru agenții economici, reducându-se astfel birocrația și costurile ce cad în sarcina agentului economic pentru finalizarea operațiunilor de compensare.
În acest context, Ministerul Economiei, prin Serviciul de compensare a inițiat și elaborat ”Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor, persoane juridice, în vederea diminuării blocajului financiar și a pierderilor din economie” care, în data de 20/11/2018 a fost postat la adresa http://www.economie.gov.ro/transparenta-decizionala/proiecte-in-dezbatere-publica?start=20.
Aa cum transmit oficilaii ministerului, acest proiect de act normativ aredrept obiectiv principal accelerarea măsurilor care să conducă la diminuarea blocajelor financiare din economie prin introducerea compensării on-line care simplifică și mai mult modalitățile prin care pot fi accesate instrumentele de compensare.

Arierate de peste 66 de miliarde de lei au fost diminuate, prin compensare, în urma
activității CPPI, iar printr-un proiect de act normativ inițiat de Ministerul Economiei se
vor accelera măsurile de diminuare a blocajului financiar.