Guvernul Orban a adoptat, marţi, 26 noiembrie, proiectul de rectificare bugetară. 
Astfel, aflăm că deficitul bugetului general consolidat pentru 2019 se va majora la 4,3% din Produsul Intern Brut în urma celei de-a doua rectificări bugetare. Vești bune sunt doar pentru câteva printre ministere care au astfel, confirmarea că vor primi fonduri suplimentare. Este vorba despre Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Printre instituţiile în cazul cărora s-au diminuat creditele bugetare se află Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor.

La EDUCAȚIE, cu minus…

Deficitul bugetului general consolidat pentru 2019 se va majora la 4,3% din Produsul Intern Brut.

„S-au diminuat creditele bugetare ale ordonatorilor principali de credite, între care menționăm, în principal: Ministerul Educației Naționale: -2.080,0 milioane de lei, reprezentând în principal economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă. Ministerul a propus reducerea sumelor alocate proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.
Totodată, pentru învățământul universitar prin rectificare se propune majorarea veniturilor proprii și a cheltuielilor din acestea cu suma de 129 milioane de lei, pentru cheltuieli de personal și pentru realizarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”, se arată în nota de fundamentare a proiectul de act normativ.

***Informații făcute publice de Ministerul Finanțelor:
• Deficitul bugetar estimat pe anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB, față de ținta asumată de guvernul PSD de 2,76%.
• Execuția bugetară pe primele zece luni scoate în evidență faptul că veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 261,1 miliarde lei reprezentând 25,3% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 289,9 miliarde lei, reprezentând 28,1% din PIB cu un deficit de 28,83 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB peste nivelul de 2,76% din PIB cât a fost estimat deficitul bugetar pentru tot anul 2019 la prima rectificare bugetară
• Potrivit datelor operative înregistrate în primele 10 luni, veniturile bugetare colectate de ANAF prezintă o nerealizare de 8,3 miliarde lei față de program (grad de realizare de 96,5%)
• Se estimează o creștere economică de numai 4,0%, față de o creștere economică de 5,5% avută în vedere la prima rectificare, pentru anul 2019.

***Ministerele care primesc bani în plus:
• Ministerul Justiției, plus 3,9 miliarde lei
• Ministerul Sănătății, plus 2,8 miliarde lei
• Ministerul Dezvoltării, plus 1,7 miliarde lei
• Ministerul Finanțelor, plus 388 milioane lei
• Ministerul pentru Mediul de Afaceri, plus 299 milioane lei