Ministerul Sanatatii va demara vaccinarea gratuita impotriva HPV din prima luna a anului 2020

Primele 20.000 de doze de vaccin au fost deja distribuite la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică.

Începe vaccinarea gratuita împotriva HPV! Asta după ce primele 20.000 de doze de vaccin au fost deja distribuite la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică.
Victor Costache, ministrul Sănătății: „Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică.”
Dr. Tatiana Carata-Dejoianu- Medic specialist Medicină generală și Epidemiologie: „Cancerul de col uterin o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă. Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume. Aceasta boală reprezinta înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervix). Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventă cauză este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).
Human Papilloma Virus – HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus cu numeroase tulpini. Specialiștii au descoperit până acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele având un potențial oncogen deosebit de mare : tipurile 16 și 18.
Cancerul de col uterin este o afecțiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a preveni cancerul de col uterin este testarea periodică. Testul Babes-Papanicolau poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin, putând preveni în acest fel o evoluție patologică”. (www.cdt-babes.ro)

Primele 20.000 de doze de vaccin au fost deja distribuite la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică.