Ministrul Economiei, Virgil-Daniel Popescu, intrevedere cu ambasadorul R.F. Germania, E.S. Cord Meier-Klodt. Germania- cel mai important partener comercial al Romaniei

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu şi secretarul de stat pentru comerț exterior şi turism, Emil-Răzvan Pîrjol, au avut miercuri, 17 iunie, o întrevedere cu E.S. domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania în România.

Dialogul s-a concentrat asupra stadiului și perspectivelor dezvoltării relațiilor economice dintre România şi Germania în contextul recuperării economice de după pandemia COVID-19 și al viitoarei președinții germane a Consiliului UE din al doilea semestru al acestui an.

Ministrul Virgil-Daniel Popescu a apreciat relația economică dinamică dintre cele două țări, Germania fiind cel mai important partener comercial al României, cu un procent de 23% din totalul comerțului exterior român și a treia sursă de investiții străine directe cu peste 23 000 firme investitoare, majoritatea în sectoare industriale înalt tehnologizate.

Acesta a transmis diplomatului german interesul părții române pentru participarea mult mai pregnantă în lanțurile europene de aprovizionare care se reconfigurează în urma problemelor relevate de pandemia de coronavirus.

Partenerii de dialog au abordat. În același cadru, și tema planului de redresare economică al UE, care este o prioritate a viitoarei Președinții germane a Consiliului UE.

Informații de background

În anul 2019, schimburile comerciale bilaterale au atins nivelul de 32,9 miliarde euro (+1,2 % față de 2018), din care 15,48 miliarde euro exporturi românești. Germania se situează pe primul loc între partenerii comerciali ai României, cu o pondere de 23% în comerțul nostru exterior.

Totodată, Germania este unul dintre cei mai importanți investitori străini din România (locul III), cu un capital social înregistrat de 5 miliarde euro, investiții efective de peste 10 miliarde euro şi un număr de 23.276 companii stabilite în ţara noastră.