Ministrul Sanatatii: „Este nevoie de o strategie in domeniul sanatatii mintale”

În ultima perioadă, pe palierul unităților spitalicești cu profil psihiatric s-au petrecut câteva tragedii care dincolo de gravitatea faptelor, au scos în prim-plan deficiențe uriașe din sistem, lipsuri și probleme complexe .

În ultima perioadă, pe palierul unităților spitalicești cu profil psihiatric s-au petrecut câteva tragedii care dincolo de gravitatea faptelor, au scos în prim-plan deficiențe uriașe din sistem, lipsuri și probleme complexe care, cel puțin în momentul de față, pot genera noi și noi orori, unele soldate cu decese. Nu mai departe cazul cumplit de la spitalul din Săpoca, în urma căruia nu mai puțin de 6 persoane (pacienți) și-au pierdut viața.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății a avut luni după-amiază o întâlnire cu reprezentanții Comisiei de Psihiatrie a Ministerului Sănătății, ai asociațiilor profesionale și organizațiilor non-guvernamentale, dar și cu medici care lucrează direct cu bolnavul psihic, pentru identificarea măsurilor ce pot fi luate imediat, dar și pe termen mediu și lung în domeniul sensibil al psihiatriei.
“Este nevoie de o strategie în domeniul sănătății mintale și a unui plan de măsuri sectorizat, dar care să fie finanțat pentru că altfel munca noastră nu va avea finalitate. Avem nevoie de formarea și pregătirea personalului care lucrează în secțiile de psihiatrie care au un specific aparte, dar și de conștientizarea populației deoarece există încă fenomenul de stigmă pentru acești pacienți”, a declarat ministrul Sorina Pintea, după întâlnire.
Demn de spus, în cadrul întâlnirii s-a stabilit că, deși legea sănătății mintale este cuprinzătoare și bine structurată, necesită diverse modificări și actualizări punctuale care vizează internarea nevoluntară sau modalitățile de aplicare a normelor. Este nevoie și de standardizarea la nivel național a procedurilor operaționale în spitalele de psihiatrie.
„Aștept concluziile discuțiilor dintre profesioniști și societatea civilă și voi lua imediat măsurile necesare care se impun. Cazul bolnavului cu afecțiuni psihice necesită o abordare multidisciplinară. Deseori aceste cazuri, în special cele cronice, exced sfera medicală și devin cazuri sociale. De aceea susțin prima propunere făcută de specialiști care vizează înființarea, prin Ordin de ministru a unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanți ai mai multor ministere și instituții publice, cu putere de decizie, ca de exemplu Ministerul Justiției, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe –CEDO care să elaboreze strategia și planul de măsri și care să identifice toate soluțiile necesare domeniului”, a declarat ministrul Sănătății.
În premieră, ministrul Sorina Pintea a avut o discuție și cu ministrul Fordurilor Europene pentru deschiderea unei linii de finanțare și atragerea de fonduri europene și în domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilități până în prezent.

În ultima perioadă, pe palierul unităților spitalicești cu profil psihiatric s-au petrecut câteva tragedii care dincolo de gravitatea faptelor, au scos în prim-plan deficiențe uriașe din sistem, lipsuri și probleme complexe .