Modificari de lege: Ce se intampla in cazul celor acuzati de act sexual cu un minor si viol?

Câteva modificări de lege binevenite, am zice. Mai cu seamă în contextul în care, în ultimii ani s-a vorbit tot mai mult de minorii, unii chiar la vrste foarte fragede care cad victime unor violențe greu de imaginat. Unii rămân cu traume pentru tot restul vieții, alții… chiar mor.

Și ceva trebuie făcut pentru că în joc este prezentul și viitorul societății, în ansamblu.

Proiectul de lege a modificat şi completat Legea 286/2009 privind Codul Penal, precum şi  art. 223 alin. (2) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală.

De acum încolo, prin modificările aprobate, actul sexual cu un minor şi violul sunt introduse în categoria infracţiunilor pentru care prescrierea nu înlătură răspundea penală.

Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

”Pedeapsa este închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când fapta a fost comisă de către un membru de familie sau de către o persoană care convieţuieşte cu victima sau fapta a fost săvârşită de către o persoană în a cărei îngrijire, ocrotire, educare, pază sau tratament se află minorul sau făptuitorul a abuzat de poziţia sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situaţia vădit vulnerabilă a acestuia, datorată unui handicap psihic sau fizic, unei situaţii de dependenţă, unei stări de incapacitate fizică sau psihică ori altei cauze.”

foto: ziare.com