Muntenia Universitas: Colaborare intre mediul de afaceri si cel universitar

Consorțiul Wallachia Hub și USH Pro Business au organizat, în data de 23 iunie a.c., o dezbatere cu privire la modul în care pot fi implicate universitățile și alți actori cheie în dezvoltarea regională, precum și rolul acestora în cadrul strategiei de specializare inteligentă regională.

La eveniment au participat membrii consorțiului de clustere Wallachia Hub, respectiv Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești, USH Pro Business, clusterele Bio Concept Valea Prahovei, Cermand, Danube Engineering Hub, Danube Furniture Cluster. La aceștia s-au alăturat reprezentanți ai ADR Sud Muntenia, Universitatea Spiru Haret, Câmpulung și Universitatea Valahia din Târgoviște.

Dezbaterea a punctat avantajele ce pot fi valorificate din colaborarea mediului de afaceri cu mediului academic și cu autoritățile publice locale. Acestea vizează facilitarea accesului la informații legate de sursele de finanțare disponibile în următorul exercițiu financiar 2021 – 2027, accesul la rezultatele activității CDI de la nivelul universităților, transferul tehnologic și de cunoștințe facilitat de entități specializate ITT, studenți mai bine pregătiți și absolvenți formați în universitățile din regiune.

„Universitățile pot avea un rol de liant, de coeziune pentru clustere, mai ales în acestă perioadă dificilă cauzată de pandemie. Acum, mediul de afaceri este debusolat, împovărat, blocat în activități. Este nevoie de simplificarea procedurilor privind accesul la sursele financiare necesare firmelor și de accelerarea proceselor de validare a proiectelor depuse. Acestea sunt realitățile de la care am pornit atunci când am chemat universitățile să se implice și să își asume un rol important în dezvoltarea regională”, a declarat Conf. univ. dr. Costin Lianu, Director General USH Pro Business.

Grupul de iniţiativă Muntenia Universitas va avea secretariatul la consorțiul Wallachia Hub, cu sediul în Ploiești, strada Alexandru Vlahuță nr.26 și va organiza activități în care intenționează să atragă în continuarea mediul academic și clusterele regionale.