Muzeul Național de Artă al României: Istoriile din spatele bijuteriilor Reginei Maria

Regina primise diadema de la mama sa, și o purta la marile reuniuni ale familiilor regale europene.

Muzeul Național de Artă al României prezintă o publicului minunate bijuterii care au aparținut- Reginei Maria. Podoabele, de o impresionantă frumusețe, le puteți admira în picturile expoziției „Ferdinand și Maria. Regii Marii Uniri”.
Care este misterul Diademei cu 22 de anouri de diamante?
Regina primise diadema de la mama sa, și o purta la marile reuniuni ale familiilor regale europene. Tiarele erau impuse de protocol și etichetă ca obligatorii pentru recepții, baluri, spectacole de operă sau teatru.
În 1916, Regina decide să-și trimită bijuteriile în Rusia (evaluate la 7 milioane de lei – aur) în două cutii care aveau sigiliile Bănci Naționale a României. Fascinanata diademă dispare, însă, total din consemnările postbelice. Singura explicație ar putea fi aceea că s-a pierdut în timpul revoluției bolșevice, deodată cu toate celelalte bijuterii de familie. 
Diadema era evaluată în 1900 la 500.000 franci. 
Bijuteria avea sertizate în chatons, din argint pur și aur galben, 22 de briliante mari, 498 de briliante, 460 de rozete și un briliant detașabil.
IMPORTANT: Puteți admira diadema reginei Maria în două ipostaze în cadrul expoziției: în lucrarea pictorului Constantin Pascali, „Regina Maria” și în cea a artistei Tini Rupprecht – „Portretul reginei Maria în costum național”.

Regina primise diadema de la mama sa, și o purta la marile reuniuni ale familiilor regale europene.