Noul Sef al Statului Major al Apararii: „Vom continua construcția unei armate moderne”

Noul Șefal Statului Major al Apărării: „Avem obligația să acționăm pentru crearea unei culturi a performanței, orientând personalul valoros către unitățile operative, pentru obținerea unui avantaj militar decisiv”.

„O zi cu adevărat specială pentru mine!
Am primit drapelul de luptă al Statului Major al Apărării și comanda structurii de forțe a Armatei României într-o zi de sărbătoare națională – 1 Decembrie, o zi simbol a neamului românesc și o sărbătoare de suflet a fiecăruia dintre noi.
Primesc, în același timp, comanda unei instituții care tocmai a sărbătorit 160 de ani de existență. În acești 160 de ani, 52 de generali și ofițeri au avut onoarea de a îndeplini funcția pentru care am fost desemnat și eu.
Sunt onorat și vreau să mulțumesc pentru încrederea acordată.
De asemenea, vreau să mulțumesc personalului Armatei României, pentru efortul depus, zi de zi, în îndeplinirea atribuțiilor funcționale.

Noul Șefal Statului Major al Apărării: „Avem obligația să acționăm pentru crearea unei culturi a performanței, orientând personalul valoros către unitățile operative, pentru obținerea unui avantaj militar decisiv”.

Am datoria de a continua și consolida ceea ce s-a realizat până acum, de aceea, cuvântul determinant al mandatului meu va fi continuitate.
Vom continua construcția unei armate moderne, orientându-ne, în primul rând, asupra valorilor pe care le internalizăm – patriotism, dedicare, respect și loialitate față de instituție. Aceste valori presupun educație, managementul talentelor și revigorarea procesului de selecție și promovare a elitelor.
În opinia mea, loialitate față de instituția militară înseamnă pregătire, constanță și responsabilitate în propriul parcurs profesional.
Avem obligația să acționăm pentru crearea unei culturi a performanței, orientând personalul valoros către unitățile operative, pentru obținerea unui avantaj militar decisiv.
În al doilea rând, vom aborda conceptele, doctrinele, organizarea și instruirea. Vom găsi mai mult timp pentru experimentare și analiză.
Avem resursele intelectuale pentru a depăși în gândire un potențial adversar, construind postura aliată ca garant al descurajării și apărării în regiune.
Trăim o perioadă de investiții istorice în armată. Aceste investiții trebuie să determine transformări istorice, pentru că numai așa vom cheltui cu folos resursele alocate.
Vom prioritiza cerințele în cadrul programelor de înzestrare, astfel încât să realizăm, în cel mai scurt timp, cel mai eficient mix de capabilități.
În al treilea rând, ne vom organiza mai bine pentru inovare, construind o cultură de readiness în rândul comandanților și subordonaților.
Și, nu în ultimul rând, vom continua să avem grijă de militarii noștri și familiile acestora.
Pentru efortul tuturor, în slujba Armatei României, am datoria să conduc un stat major în care calitatea actului de comandă va fi la cel mai înalt nivel și voi face tot ce depinde de mine în acest sens.
Revenind în spiritul sarbătorii de 1 Decembrie, folosesc acest prilej pentru a-mi exprima, încă o dată, aprecierea pentru toți militarii aflați sub drapel, în serviciul țării, în țară sau în teatrele de operații, pentru personalul în rezervă și retragere, pentru personalul civil și pentru familiile care ne susțin.
Aceleași gânduri bune și sentimente de recunostință pentru întreg neamul românesc, de Ziua Națională.
La mulți ani, România!
La mulți ani, români!”-Generalul-locotenent Daniel Petrescu, noul Șef al Statului Major al Apărării.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu este șeful Statului Major al Apărării începând cu data de 1 decembrie 2019.

A îndeplinit funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, în perioada august – noiembrie 2019.

În perioada 2017-2019 a îndeplinit funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații.

La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie CALUGĂRENI din București (ianuarie 2004 – octombrie 2008).

A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie ROVINE (august 2016 – august 2017), mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinațională Sud-Est.

La nivel operativ, a fost șef de stat major al Centrului de Conducere Operațională (2010 – 2013), structură destinată coordonării contingentelor românești participante în teatrele de operații.

Experiența sa la nivel strategic include funcții în Statul Major General: Direcția planificare strategică – șeful Biroului planificare forțe pentru misiuni externe (2008 – 2010) și Direcția operații – șeful Secției operații curente (2010).

În perioada iunie 2013 – iulie 2016, a fost desemnat Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat in Norfolk, Virginia, SUA.

A fost dislocat, în cadrul Batalionului 2 Infanterie CALUGĂRENI, în operații NATO, ONU și tip coaliție în teatrele de operații în care Armata României a trimis forțe. În cadrul operațiilor NATO de stabilitate a participat la misiunea ISAF din AFGANISTAN (iulie 2006 – ianuarie 2007), comandant de batalion și comandant al contingentului național; la misiunea KFOR din KOSOVO (octombrie 2003) și SFOR din BOSNIA-HERȚEGOVINA (octombrie 2004), comandant de batalion în rezerva strategică a NATO; în operația ALBA din ALBANIA (mai-iulie 1997), ofițer de legătură.

A comandat Batalionul 2 Infanterie în operația de tip coaliție ANTICA BABILONIA în IRAK (ianuarie- august 2005).

A participat la misiunile ONU de menținerea păcii: MONUA (decembrie 1998 – iulie 1999) și UNAVEM III (august 1995 – aprilie 1996) din ANGOLA, ca ofițer de legătură al contingentului românesc la Comandamentul Forței ONU.

Generalul-locotenent Daniel PETRESCU este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie “Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare “Carol I” (promoția 2003), absolvent “cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în “Strategie de securitate națională”.

Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra.

A participat la mai multe cursuri de scurtă durată organizate de instituții europene de prestigiu, precum Colegiul UE pentru Securitate și Apărare din Bruxelles, Belgia (cursul de planificare strategică a misiunilor și operațiilor Uniunii Europene) și Furungsacademy der Bunderwehr din Hamburg, Germania (cursul pentru ofițeri de stat major ONU).

Pe parcursul carierei a primit distinctii și medalii, cele mai importante fiind Virtutea Militară în grad de comandor, cu însemne de război, Medalia națională „Pentru Merit”, clasa a II-a, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Medalia “US Army Commendation”, Medalia “NATO non- article 5” și Medalia ONU „În Serviciul Păcii”.

Foto: Laurențiu Turoi și Dragoș Asaftei