Nu se impun masuri restrictive suplimentare in capitala! Autoritatile fac, insa, apel la educatia si spirit civic din partea bucurestenilor!

Instituția Prefectului- Municipiul București informează că, astăzi, 15.12.2020, la sediul instituției din Piața Presei Libere nr. 1, a avut loc o ședință cu reprezentanții Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România.

La ședință au participat și reprezentanții instituţiilor şi autorităţilor publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă, respectiv Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București –Ilfov, Direcția de Sănătate Publică.

În contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice de la nivelul municipiului București, raportat la faptul că Industria HoReCa se confruntă cu efecte și provocări fără precedent, pentru a preveni adoptarea unor noi măsuri, care ar putea afecta și mai mult activitatea economică a partenerilor sociali, în cadrul ședinței au fost analizate condiţiile concrete de aplicare și respectare a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Atsfel, s-a discutat detaliat despre situația teraselor care funcționează fără să respecte exigențele legale, despre unitățile de cazare care eludează prevederile normative pentru a face posibilă funcționarea restaurantelor. S-a subliniat și comportamentul inadecvat al agenților economici manifestat față de echipele aflate în exercițiul atribuțiilor de control.

Luând în considerare cadrul juridic existent, referitor la măsurile de siguranță sanitară, precum și sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării acestor norme, autoritățile transmit că nu se impune adoptarea de măsuri suplimentare pentru creșterea siguranței populației. În schimb, pentru a întâmpina sărbătorile într-un climat de siguranță, atât pentru noi toți, cât și pentru cei dragi, se impune acordarea unei atenții sporite respectării normelor deja existente și larg popularizate.

S-a reafirmat că solidaritatea şi responsabilitatea socială sunt esenţiale în momente de criză, și sunt două valori care dictează fiecare decizie la nivel normativ.

„Ne adresăm cetăţenilor, apelând la educația și spiritul civic și pledăm pentru un comportament care promovează angajamentul social, prevederea și siguranţa în acţiunile lor, respingând categoric comportamentele deviante sau violente, care lezează ordinea socială”, transmit, de asemenea, reprezentanții Instituției Prefectului Municipiului București.