ONORANT: Medicii romani, elogiati de guvernatorul statului Alabama in convorbirea cu ambasadorul Romaniei, George Cristian Maior

AVEM, ÎNTR-ADEVĂR, OAMENI DE TOATĂ CINSTEA: Și, la loc de frunte în rândul lor, sunt extraordinarii noștri medici!

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a avut joi, 4 iunie 2020, o convorbire telefonică cu guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey, pentru a saluta împreună efortul medicilor și specialiștilor români veniți în statul american în cadrul unei misiuni de sprijin și cooperare în gestionarea epidemiei COVID-19.

Cu această ocazie, Guvernatorul Kay Ivey a exprimat recunoștința profundă a statului Alabama pentru gestul de prietenie și solidaritate al României, apreciind inițiativa autorităților române și în mod special dedicația membrilor echipei medicale române, însoțiți de reprezentanții militari ai Ambasadei României. Oficialul american a exprimat de asemenea satisfacția pentru modul în care statul Alabama și România cooperează în cadrul parteneriatului bilateral, semn al unei relații consolidate și al unei prietenii strânse între Statele Unite și țara noastră.

Ambasadorul George Maior a transmis, la rândul său, aprecierea pentru realizarea acestei misiuni românești inedite în spațiul american, care pune în valoare expertiza medicilor și specialiștilor români dar și importanța instrumentelor de cooperare din cadrul parteneriatului strategic româno-american. “Este fără discuție un gest care nu va fi uitat și care reprezintă trăsătura definitorie a caracterului pe care este construit acest parteneriat și demonstrează solidaritatea în această perioadă dificilă prin care trecem”, consideră ambasadorul român.

Informații suplimentare

Kay Ivey, guvernator republican al statului Alabama, are o îndelungată activitate politică și civică, fiind un puternic susținător al parteneriatului dintre Romania și statul Alabama. În anul 2018, guvernatorul Ivey a emis o proclamație de felicitare a României pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri.

În noiembrie 2019, ambasadorul George Cristian Maior a efectuat o vizită în statul Alabama, ocazie cu care autoritățile statului Alabama au proclamat ziua de 1 noiembrie drept “Ziua Cooperării Alabama-România”.

O echipă de 15 medici și specialiști CBRN din Ministerul Apărării Naționale desfășoară, pe durata a doua săptămâni, activități de asistență și sprijin împreună cu medici și personal medical din șase localități de pe teritoriul statului Alabama. Medicii și specialiștii români cu expertiză în operațiuni de decontaminare chimică și biologică au participat la sesiuni comune de informare și intervenție în spitale, centre de tratament, facilități de îngrijire a persoanelor vârstnice, realizând în același timp un schimb important de evaluări cu reprezentanți americani din sistemul de sănătate publică și din cele mai mari spitale ale statului Alabama.

Parteneriatul militar dintre România și statul Alabama, datând din 1993, este parte a Programului de Parteneriat Statal (State Partnership Program). Garda Națională din Alabama a asigurat sprijin și expertiză pentru instruirea piloţilor români privind trecerea pe avionul de luptă F-16, precum şi prin dezvoltarea infrastructurii în cadrul Centrului Naţional de Instruire Întrunită Getica din Cincu.

 

 foto: ziare.com