PAID Romania a platit cu 60% mai multe despagubiri în 2019. Inundatiile au produs cele mai multe daune

 

PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) avea, la finalul anului trecut, 1,73 milioane de polițe de asigurare obligatorii în vigoare, reprezentând un avans de 1,6% față de anul anterior. Fondul locativ, la nivel național, a crescut de la 8,97 la 9,03 milioane locuințe (+0,6%), astfel gradul de acoperire prin polița PAD (polița de asigurare împotriva dezastrelor) a ajuns la 19,18% la nivel național, în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut (+0,19%). Din totalul locuințelor asigurate prin polița PAD, trei sferturidintre acestea se află în mediul urban.

 

Avem în continuare peste 7 milioane de locuințe neasigurate, adică 4 din 5 locuințe nu au nicio protecție, ceea ce este îngrijorător, având în vedere nivelul ridicat de expunere la riscuri catastrofale pe care îl are România. Vedem, spre exemplu, că mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, deși riscuri precum inundațiile și alunecările de teren au o incidență ridicată în aceste zone”, declară Nicoleta Radu, Director General PAID România.

 

Cele mai asigurate județe (în afară de București– 38,91% și Ilfov – 38,55%) sunt Brașov (34,8%), Timiș(29,4%) și Sibiu(24,4%), la polul opus fiind Gorj, Botoșani și Olt, toate cu un grad de acoperire de sub 8%.

 

Daune plătite în 2019

 

În ceea ce privește situația daunelor plătite de PAID în 2019, aceasta indică o creștere de aproximativ 60% raportat la anul 2018, valoarea înregistrată la 31 decembrie 2019 fiind de 5,35 milioane lei. Cele mai mari daune plătite au fost în Prahova (0,65 milioane lei), Buzău (0,48 milioane lei) și Bistrița–Năsăud (0,39 milioane lei).

 

Cele mai multe despăgubiri au fost achitate ca urmare a inundațiilor naturale– 3,07 milioane lei pentru 654 de dosare. Alunecările de teren au produs pagube în valoare de 1,36 milioane lei,  din 87 de dosare. Cutremurele de mici intensități au generat 334 de dosare de daună.

 

În contextul unei slabe acoperiri la nivel național, chiar și fără să avem un eveniment major în 2019, iată că există daune provocate de riscurile asigurate de PAID România. Astfel, mai bine de 1.000 de proprietari de locuințe au înțeles că nu este nevoie de un dezastru național pentru a folosipolița PAD. Misiunea noastră este să ajungem la cât mai mulți proprietari de locuințe și să îi ajutăm să fie mai puțin vulnerabili financiar în cazul producerii unor catastrofe naturale”, completează Nicoleta Radu, Director General PAID România.

 

SURSA date: baza de date PAID si INS, interogare TEMPO Online