PNL Sector 1: “Reabilitarea Teatrului Nicolae Balcescu din Parcul Bazilescu trebuie inceputa urgent”

La 3 luni după transferul în administrația Primăriei Sectorului 1 a terenului și construcției Teatrului Nicolae Bălcescu din Parcul Bazilescu, filiala Sector 1 a Partidului Național Liberal solicită Primăriei Sectorului 1 București demararea urgentă a procedurilor pentru reabilitarea acestui obiectiv de patrimoniu, aflat într-o stare vizibilă de degradare. De asemenea, liberalii consideră că planul de reabilitare ar trebui realizat după consultarea cetățenilor din comunitate.

“În luna mai a acestui an, Teatrul Nicolae Bălcescu a fost transferat de la Ministerul Culturii la Municipalitate și, la scurt timp, la inițiativa consilierilor generali ai PNL a fost transferat la administrația Sectorului 1. La acel moment, Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a făcut o serie de declarații prin care și-a asumat reabilitarea edificiului, însă până în acest moment nu a fost făcut public niciun plan concret.

Pentru noi este esențială implicarea cetățenilor în toate proiectele, inclusiv cele politice. Dialogul cu cetățenii este motorul tuturor activităților și proiectelor pe care PNL Sector 1 le va derula în continuare și ne dorim să identificăm împreună soluțiile reale pentru îmbunătățirea vieții locuitorilor sectorului. Pentru a atrage atenția asupra acestui subiect important, vineri 2 august, când Teatrul Bălcescu a împlinit 66 de ani, în fața monumentului s-a derulat flash-mob-ul <>. Alături de colegii din PNL Sector 1, împreună cu Președintele PNL București, Violeta Alexandru, am făcut un lanț uman în fața teatrului aflat într-o stare deplorabilă. Am fost aici ca simpli cetățeni, pentru că ne pasă și m-am bucurat că ni s-au alăturat și locuitori ai sectorului 1, la fel de preocupați de situația teatrului” a declarat Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1.

Istoricul Teatrului Nicolae Bălcescu din Parcul Bazilescu

Teatrul de vară, edificiu realizat în Bucureşti cu ocazia Festivalului Tineretului din 1953 (Al III-lea Congres Mondial al Tineretului şi al IV-lea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor) face parte dintr-un ansamblu de dotări construite în aceeași perioadă, pe Bulevardul Bucureştii Noi, reprezentative pentru arhitectura stalinistă. Parcul în suprafață de 17 hectare, amplasat pe latura de vest a bulevardului, a fost reamenajat în 1953 ,pentru a oferi noii construcţii „cadrul verde” adecvat, aleea principală şi cele ce înconjurau teatrul fiind gândite ca foyere în aer liber menite să pună în valoare obiectul de arhitectură.

Teatrul este amplasat în capătul aleii principale est-vest, în centrul de greutate al parcului. Volumul închis, al anexelor scenei, constituie capul de perspectivă al aleii , pe când lateralele şi zona accesului secundar, caracterizate prin transparenţă, se încadrează discret în vegetaţia înconjurătoare.

Tema de proiectare iniţială cerea realizarea unui teatru în aer liber cu o capacitate de 2000 de locuri având caracterul unui teatru de estradă. Ulterior, numărul anexelor a fost amplificat. Scena dispune de buzunare laterale si are planşeul liber dedesubt pentru a permite amplasarea unor trape. Orchestra este aşezată sub nivelul scenei.

Cele 2000 de locuri au fost amplasate în gradene (1800 locuri) şi într-o galerie acoperită, fiind suplimentate de foaiere acoperite. Denivelarea necesară realizării curbei de vizibilitate a gradenelor s-a creat prin excavaţie şi ridicarea pământului în jurul săpăturii.

Structurat pe baza principiilor de compoziţie clasică, obiectul de arhitectură se caracterizează prin claritate şi echilibru. Scara monumentală, însă adecvată cadrului natural, graţia compozitiei, rapoartele între decoraţie şi elementele arhitecturale fac din Teatrul de vară din parcul Bazilescu o clădire armonioasă, de o remarcabilă coerenţă stilistică, impecabil încadrată în peisajul parcului.

Sursa: https://www.docomomo.ro