PREMIERA NATIONALA: 12 SPITALE administrate de Primaria Municipiului Bucuresti GESTIONEAZA CU SUCCES CRIZA DE SANGE

Două treimi din numărul total al spitalelor din subordinea Primăria Municipiului Bucureşti, administrate de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, mai precis 12, beneficiază de un sistem informatic care gestionează donatorii de sânge.

SPRE BINELE TUTUROR: Două treimi din numărul total al spitalelor din subordinea Primăria Municipiului Bucureşti, administrate de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, mai precis 12, beneficiază de un sistem informatic care gestionează donatorii de sânge, stocurile de sânge și componentele sanguine.

Acest proiect continuă inițiativa Primarului General, Gabriela Firea, de a sprijini donarea de sânge: ,,România se confruntă, an de an, cu o criză de sânge, în condițiile în care numărul persoanelor care donează voluntar scade constant. Situația este chiar mai gravă în București, unde sunt multe spitale, aici fiind tratați cei mai mulți pacienți, inclusiv din alte zone ale țării. Este o problemă cronică, cu consecințe din ce în ce mai grave, pentru care este nevoie de soluții concrete și imediate. De aceea, am decis să încurajăm donarea de sânge, dar și să explicăm, să îi învățăm pe semenii noștri cât de importantă este donarea de sânge”, declară edilul.
Demn de precizat, toate cele 12 spitale dețin Unități de Transfuzie Sanguină(UTS), iar sistemul informatic permite crearea și dezvoltarea unui registru național de evidență a donatorilor de sânge, precum și gestionarea centralizată a stocurilor de sânge, în timp real. Aceste unități sanitare sunt singurele, de stat, din România, înregistrate pe o platformă standardizată, automatizată, securizată, transparentă și rapidă prin care cererile de sânge către centrul de transfuzii sunt plasate on-line.
Astfel, cererile de sânge sunt asigurate mult mai rapid iar pacientul beneficiază mai repede de transfuzia necesară.
Beneficii:
* scurtarea timpului pentru rezolvarea mai rapidă a solicitărilor de sânge;
* un mod de lucru unitar pentru toate centrele de transfuzii din țară;
* evidența stocurilor de sânge și a componentelor sanguine precum și monitorizarea lor în timp real;
* creşterea vitezei de răspuns a Institutului Național de Hematologie Transfuzională la nevoia sânge;
* comunicarea rapidă și intensificarea schimbului de informaţii între Institutul Național de Hematologie Transfuzională, Centrele de Transfuzii Sanguine din țară și Unitățile de Transfuzii Sanguine din spitale.
Sistemul informatic implementat în cele 12 spitale ale Primăriei Capitalei va permite de asemenea donatorului să opteze pentru ce pacient vrea să doneze. Proiectul finanțat cu fonduri europene și realizat de Institutul Național de Hematologie Transfuzională în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale a început acum nouă luni și, de atunci, s-au transmis on-line aproximativ 2.000 de comenzi de produse sanguine.
Pentru implementarea proiectului, ASSMB a achiziționat un domeniu de internet, a dotat spitalele cu calculatoare performante și a instruit personalul.
Proiectul ”Creșterea calității serviciilor oferite la nivel național de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională prin implementarea unui sistemul informatic de gestionare a donatorilor de sânge, a stocurilor de sânge și a componentei sanguine” SMIS 58645, face parte din Programul Operațional Sectorial ”Creșterea Competitivității Economice”.

Două treimi din numărul total al spitalelor din subordinea Primăria Municipiului Bucureşti, administrate de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, mai precis 12, beneficiază de un sistem informatic care gestionează donatorii de sânge.