Unul din pariurile mele pentru Ilfov este ca tinerii să se dezvolte cu succes în țara lor. Trebuie să le dăm motive să rămână în România – adică să își poată construi un viitor la ei acasă. Pentru asta implementăm în județ învățământul dual.

Vrem ca lucrurile să meargă nemțește: toate părțile implicate să își facă bine treaba și să aibă încredere în parteneri. De aceea am apelat la cei mai buni: la experiența pe care o are AHK – Camera de Comerț Româno-Germană.

Le-am spus azi oamenilor de afaceri interesați de învățământul dual și profesorilor că, dacă vrem să avem succes cu dualul e nevoie de modificări culturale. Trebuie să convingem mediul privat că autoritățile locale pot lucra în sprijinul lor. A doua modificare ține de părinți și de copii: trebuie să îi convingem că viitorul ar suna foarte bine dacă ar stăpâni o meserie.

Dualul nu este învățământ de mâna a doua. Este pentru acei copii care au alte aptitudini, decât cele teoretice. Copii care învață o meserie și la 17 ani pot ajunge să aibă și o calificare și un salariu salariu motivant”.

Sunt declarațiile președintelui Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, în contextul unor discuții cu oameni de afaceri și profesori interesați de dezvoltarea și, mai cu seamă, de impactul învățământului dual.

Dualul este pentru acei copii care au alte aptitudini, decât cele teoretice.