Senatul României, prin Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a organizat Conferința de medicină școlară ”Dreptul copiilor la asistență medicală școlară”.
Sub sloganul ”Medicina școlară-rol esențial în succesul școlar și sănătatea publică”, evenimentul a avut ca obiectiv dezbaterea problemelor cu care se confruntă acest domeniu sensibil în momentul de față, necesitatea adoptării unei legi a medicinei școlare, trasarea unor politici publice cu privire la promovarea sănătății, profilaxia și monitorizarea bolilor elevilor și studenților, dar și accesul acestora la asistența medicală gratuită în cabinetele medicale și stomatologice din grădinițe, școli și licee.
Vasile Ciurchea, Președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a declarat cu acest prilej:
”Sunt de acord cu absolut tot ce se face în medicina școlară. Medicul de medicină școlară are un rol foarte important deoarece prin activitățile de educație sanitară, prin supravegherea igienei, le poate crea copiilor deprinderi care previn îmbolnăvirile pe termen lung. Astfel, vom avea adulți mai sănătoși, prevenția scăzând povara bolilor și a costurilor pentru sănătate. Dacă nu avem grijă de copii, atunci sigur vom cheltui mai mult când aceștia vor ajunge la maturitate. Să facem prevenția acum, iar medicina școlară are un rol esențial în acest sens. Din acest motiv susțin medicina școlară cu condiția ca totul să se desfășoaare în spiritul legii. Sunt de acord ca medicii școlari să poată da bilete de trimitere. Eu consider că dacă un medic vede un copil la școală, ar trebui să-și continue actul medical dând un bilet de trimitere, recomandând analize. Eu cred că medicina de familie nu privește deloc cu ostilitate către medicina școlară pentru că cele două se completează. Vom discuta cu legiuitorul în așa fel încât să punem lucrurile într-un cadru legal pentru ca medicina școlară să funcționeze în toată țara. În București, funcționează foarte bine datorită Primăriei Capitalei care a investit în modernizarea cabinetelor din școli și a angajat personal. Începând cu anul 2020, lucrurile s-ar putea schimba prin mici modificări legislative pentru ca și medicii de familie și medicii școlari să poată să-și facă meseria.”
Dr. Turkes Ablachim, Director General Adjunct Medical ASSMB:
”Sănătatea copiilor este prioritatea noastră. Începând de anul trecut, situația cabinetelor școlare s-a îmbunătățit din toate punctele de vedere. Numărul cabinetelor stomatologice școlare a crescut, prin bunăvoința conducerilor școlilor care au fost de acord să ne cedeze spații în acest sens. În 2017, am preluat o rețea de medicină școlară ignorată de autorități, cu un deficit de personal foarte mare, cu echipamente medicale uzate, vechi și nefuncționale. Cu mari eforturi, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a făcut investiții majore în instrumentar, medicamente, a rezolvat aceste probleme, astfel că, în prezent, Rețeaua Școlară reprezintă un model de bune practici în acest domeniu.
Mă bucur că am reușit astăzi să obținem promisiunea domnului Ciurchea că va face tot ce este posibil pentru ca medicii școlari să poată elibera bilete de trimitere la specialist. De asemenea, ar fi utilă crearea unei structuri specializate de medicină școlară la nivel național, astfel încât problemele din acest domeniu să fie rezolvate.”
Lazlo Attila, Președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat:
”Ne putem propune drept obiectiv major îmbunătățirea stării de sănătate a populației în general și, în mod special, a copiilor, medicina școlară având un rol hotărâtor.”
Dr. Gabriel Bortnariu, senator, membru în Comisia pentru Sănătate Publică:
”În momentul în care vom pune medicina școlară într-un cadru legislativ, atunci putem vorbi despre o adevărată prevenție.”
în același context, Rareș Voicu, Vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor a punctat clar ce se așteaptă de la sistemul de medicină școlară – cabinete medicale dotate, corespunzătoare standardelor în domeniu, medici și asistente care să asigure un act medical competent și dedicat, asistență medicală echitabilă pentru copiii din mediul urban, dar și pentru cei din mediul rural, o lege a medicinii școlare. Rareș Voicu a insistat asupra necesității introducerii în curricula școlară a orelor de educație pentru sănătate.

Senatul României, prin Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a organizat Conferința de medicină școlară ”Dreptul copiilor la asistență medicală școlară”.