Primarul General al capitalei, Nicusor Dan: „Planul National de Redresare si Rezilienta, o oportunitate imensa pentru Bucuresti”

Primarul General, Nicuşor Dan, a participat joi seară, alături de Preşedintele României, Klaus Iohannis, de Premierul Ludovic Orban, dar şi de alţi membri ai Guvernului României, la lansarea, în consultare publică, a proiectului Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

În baza acestui program, în valoare totală de peste 30 de miliarde de euro, România, şi implicit capitala, vor putea accesa fonduri pentru recuperarea economică și pentru accelerarea potențialului de creștere în perioada post-pandemie.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan:

„Pentru București, pentru orașele din toată țara, Planul Național de Reziliență și Redresare este o șansă uriașă. Cea mai mare comunitate locală din România, Capitala, va fi și cel mai important beneficiar al PNRR, cu domenii cheie precum sănătatea, termoficarea, infrastructura de transport și calitatea mediului.

În ce privește Bucureștiul, deja vorbim de 100 de milioane de euro pentru Sănătate, ceea ce înseamnă echipamente pentru spitalele bucureștene, fie că sunt ale primăriei, fie că sunt ale ministerului; 200 de milioane de euro pentru modernizarea rețelei de transport a energiei termice, care se adaugă celor 300 de milioane pentru care am semnat deja cu Ministerul Fondurilor Europene. În plus, vorbim şi de investiții foarte consistente în ceea ce privește infrastructura de transport şi combaterea poluării”.

La rândul său, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a opinat că accesarea acestor fonduri ar putea asigura dezvoltarea României pe termen mediu și lung:

„Prin Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, ţara noastră va putea utiliza peste 30 de miliarde de euro din această facilitate. Vor fi disponibile fonduri pentru recuperarea economică și pentru accelerarea potențialului de creștere în perioada post-pandemie.

Mă refer, în primul rând, la investițiile atât de necesare în infrastructura de sănătate, cu precădere construcția de spitale noi și extinderea celor existente. Totodată, propunem investiții suplimentare în infrastructura școlară și fonduri pentru comunitățile locale, inclusiv investiții în digitalizare administrativă, mobilitate inteligentă și regenerare urbană”.

Prim-Ministrul Ludovic Orban:

„Suntem pe punctul de a intra în cea mai prolifică perioadă de la aderarea noastră la UE. Vom beneficia de cel mai mare pachet de sprijin financiar pe care l-am avut vreodată la dispoziție.

Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă este doar un pilon în dezvoltarea României. El trebuie văzut în complementaritate cu măsurile prin bugetul multianual al UE 2021-2027”.

PNRR este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României: sănătate, educație, digitalizare și securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, eficiență energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri și antreprenoriat, cercetare-inovare, precum și creșterea capacității de reziliență în condiții de criză în domeniul sanitar și alimentar.