Primarul General al capitalei, Gabriela Firea, a declarat în cadrul unei conferințe de presă: „Îi asigur pe bucureșteni, încă o dată, că sub nici o formă, în această iarna, apa caldă și căldura nu vor fi sistate!”
Demn de știut, transferul de activitate de la RADET la Compania Municipala Termoenergetica se realizează cu preluarea angajaților și astfel încât să fie asigurată continuitatea furnizării agentului termic.
*RADET a reabilitat în ultimii 3 ani aproximativ 180 de km conductă pe circuitele primar și secundar și continuă investițiile.
*Pentru o capacitate de lucru sporită, în prezent lucrările se realizează în paralel atât prin RADET, cât și prin contractarea către companii private și prin Compania Municipală Energetică.
*Autoritățile susțin că echipele RADET sunt pregătite să intervină prompt în caz de avarie 24/24, 7 zile din 7.
 

Primarul General, Gabriela Firea, a susținut o conferință de presă în care a prezentat situația termoficării din Capitală:

„Îi asigur pe bucureșteni, încă o dată, că sub nici o formă, în această iarnă, apa caldă și căldura nu vor fi sistate, indiferent de amenințările și intoxicările apărute în spațiul public! Doresc de asemenea să îi informez pe cetățeni că, deși se confruntă cu restricții bugetare majore, Primăria capitalei va plăti în continuare subvenția pentru căldură, la același preț ca și până acum! În fiecare an, Primăria Municipiului București plătește pentru bucureșteni 65% din valoarea facturilor de încălzire, adică aproximativ 220 de milioane de euro anual. Este o cheltuială consistentă și importantă pentru calitatea vieții cetățenilor capitalei, care plătesc cel mai mic cost din țară al gigacaloriei!
În sistemul de termoficare nu s-a mai investit la modul serios de 50-60 de ani, iar în actuala administrație RADET a reușit să reabiliteze 180 de km de conductă, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu cât s-a reabilitat anterior, când nu mai pleca subvenția de la Primăria Municipiului Bucureşti către RADET, iar banii erau folosiţi pentru alte scopuri, în loc să fie investiți în sistemul de termoficare”, a explicat edilul.

Serviciul Public de Termoficare al Capitalei este un domeniu strategic, esenţial pentru un trai civilizat, care vizeaza peste 1,3 milioane de bucuresteni care locuiesc in peste 560.000 de apartamente racordate la acest serviciu.

Primarul General a reamintit cetățenilor că echipele RADET sunt pregătite să intervină 24/24 de ore în cazul producerii unor avarii, astfel încât eventualele defecțiuni să poată fi remediate cât mai rapid cu putință.

Pentru preluarea sesizărilor și reclamațiilor privind calitatea agentului termic livrat, precum și a avariilor produse în sistem, cetățenii au la dispoziție următoarele numere:
RADET: 031.9442 (tarif normal)
Primaria Capitalei: 0.800.800.868

INVESTIȚII

Începând cu anul 2016, RADET a reabilitat aproximativ 180 de km conductă pe circuitele primar şi secundar, din care 30 de km pe reteaua primara, iar restul in reteaua secundara.
Potrivit autorităților locale, lucrările efectuate în anul 2019 constituie cea mai amplă campanie de reparaţii şi înlocuiri de subansamble tehnice efectuate de regia autonomă din ultimii 10 ani.

Prezent la conferință, Alexandru Burghiu, administrator special al RADET, a explicat:
„În această administrație, am inițiat cel mai ambiţios program de investiţii, modernizări şi revizii. Astfel au fost şi încă sunt în desfăşurare lucrări din planul anual de înlocuire a reţelelor de termoficare prin care se vor schimba aproximativ 20 de kilometri de conductă, pana la finalul sezonului rece, în principalele zone în care cetăţenii au resimţit disconfort în sezonul anterior de încălzire. Pana acum au fost finalizate lucrarile in urmatoarele zone: Bulevardul Theodor Pallady, strada Petre Ispirescu, strada Moineşti, strada Ion Berindei, Piaţa Constituţiei, strada Răzoare, staţia de metrou Păcii, Şoseaua Virtuţii (zona ştrandului Ciurel), Şoseaua Pantelimon, strada Lizeanu, strada Matei Basarab, Câmpia Libertăţii şi Lujerului”.

O parte din aceste lucrări sunt executate de către RADET, cu forte proprii (in jur de 10 km) si restul de catre terti cu care RADET are acord-cadru pentru lucrările de primă urgenţă, prin care se vor organiza succesiv 52 de şantiere în mai multe zone din Capitală, ce însumează 27 de kilometri de conductă. Aceste lucrări au în vedere repararea porţiunilor de conductă în zonele în care s-au produs 70-80% dintre avariile de anul trecut.

Se lucrează și se va lucra în următoarele zone: Iancu de Hunedoara, 1 Mai şi Nicolae Caramfil (sectorul 1), str. Hatisului – sectorul 2, str. Răcari – sectorul 3, str. Ștefan Constnatin – sectorul 3, Splaiul Unirii si str. Danubiu. În sectorul 4 – str. Vitan- Bârzești, Turnu Măgurele, Reșita, Radu Vodă; în sectorul 5 – bd. Geniului și sectorul 6 – Apusului, Părăluțelor.
ATENȚIE: Se va lucra pe toată perioada sezonului rece, fără a fi însă afectată furnizarea agentului termic către clienții RADET.

Totodată, RADET continuă lucrările de investiţii, fiind montate până în prezent, după o perioadă de pauză de peste zece ani, un număr de 87 de vane de sectorizare cu acţionare electrică, din totalul celor 100 preconizate a fi montate până la finalul sezonului rece, din cele 200 care necesită a fi schimbate în regim de urgenţă. Acest tip de echipamente sunt esențiale pentru izola perimetrele afectate de eventuale avarii.

PRECIZARE: Printre zonele în care s-au montat cei aproximativ 50 de compensatori se regăsesc Bulevardul Ion Mihalache, strada Alexandru Ioan Cuza, zona Lizeanu din Sectorul 2 al Capitalei, strada Victor Manu.

În paralel cu lucrările de investiții derulate de RADET, Compania Municipală Energetică a realizat proiectarea pentru modernizarea a 63 de km de rețea și a demarat, în vara acestui an, lucrările în zona Bobocica, pe magistrala 2 CET Sud, zona care a provocat avariile din decembrie anul trecut.

Este vorba de înlocuirea conductelor cu conducte preizolate, care să nu mai permită pierderi în rețea.

SOLUȚIONAREA PROBLEMELOR DE PERSONAL ȘI FINANCIARE
așa cum se precizează într-un comunicat oficial, o alta problemă cu care se confruntă RADET începând cu anul 2010 a fost diminuarea masivă a numărului de salariați, din cauza salariilor foarte mici (salariul mediu fiind de 1.900 de lei net, iar pentru muncitori calificați – sudori, instalatori – mai puțin de 1.700 de lei). Astfel, dacă în anul 2000, RADET avea aproape 7.000 de angajați, în 2018 numărul acestora a scăzut sub 3.000.
S-a luat măsura majorării fondului de salarii cu 30% în luna aprilie a anului 2019, prima majorare semnificativă din ultimii 15 ani – pentru ca Regia să devină atractivă pentru specialiști – iar în prezent numărul de salariați a crescut la 3100, fiind în continuă creștere.

Din punct de vedere financiar, pierderile au scăzut cu 81% în ultimii 3 ani: au fost luate toate masurile manageriale astfel încât, dacă în anul 2015 se înregistra o pierdere de aproximativ 430 de milioane de lei, în anul 2017, valoarea acestora a fost de 160 de milioane de lei, iar în 2018, pierderile s-au situat la nivelul cifrei de 79 de milioane de lei.

foto: ziare.com

RADET a reabilitat în ultimii 3 ani aproximativ 180 de km conductă pe circuitele primar şi secundar și continuă investițiile.