Asadar, „lucrurile se mișcă”: Marti, 28 ianuarie, în sala de conferințe din cadrul Complexului Sportiv Lia Manoliu, a avut loc primul eveniment din seria dedicată luptei împotriva dopajului în sport, “Luptăm împreună pentru un sport curat”.

Din partea MTS au participat: Dragoș Coman – secretar de stat, Andra Costache – subsecretar de stat, din partea ANAD, Doina Melinte – vicepreședinte și Gabriela Andreiașu – director general adjunct, din partea CNFPA, Ramona Ciamuru – director general și Alexandru Culeva, diriginte și Filip Gheorghi, din partea Asociației Totul pentru Tine,  parteneră a proiectului Atelierul cu Vise.

  “Mă bucur că acţiunile grupului interministerial privind combaterea dopajului au început să prindă contur. Noi vom face tot ce este posibil ca acest fenomen să nu prindă contur mai mult decât a prins până acum şi ne dorim şi expunem speranţa că nu vom deveni o Rusia. Atât cei care lucrează în sport, cât şi cei din afara sportului îşi arată îngrijorarea faţă de acest fenomen pe care dorim să îl stopăm. Deschiderea Ministerului Tineretului şi Sportului este maximă şi împreună cu ANAD sunt convins că o vom opri în această fază incipientă”, a declarat Dragoş Coman.

Pentru… „greutatea” evenimentului:  Invitații speciali au fost Doina Melinte și luptătorul Ștefan Gheorghiță, care și-au spus povestea celor mai dragi medalii cucerite.

 La rândul său, Doina Melinte a povestit episodul în urma căruia a reuşit să câştige medalia de bronz la Campionatele Mondiale din 1987, deşi terminase cursa pe locul 4: “Am făcut sport de performanţă timp de 22 de ani. Am muncit foarte mult şi am reuşit să fiu campioană olimpică, vicecampioană olimpică, de 5-6 ori campioană europeană şi de două ori campioană mondială. Dar medalia la care ţin cel mai mult este cea câştigată în 1987 la Campionatul Mondial de la Roma. Era cea mai bună performanţă mondială la vremea respectivă la 1.500 de metri şi în finală am ajuns pe locul 4. Am început să plâng, nu înţelegeam cum de m-a bătut şi elveţianca, după cele două rusoaice. Şi cea mai mare bucurie a mea a fost după o lună şi ceva când am primit un telefon că sunt medaliată la Campionatele Mondiale de la Roma, elveţianca fiind descoperită dopată. Am practicat un sport curat, am fost la mii de controale”, a spus ea.

  De asemenea, Ștefan Gheorghiţă, medaliat cu bronz olimpic la Beijing 2008, la lupte libere, a vorbit despre povestea medaliei olimpice pe care a cucerit-o, practicând un sport curat. Ocupant al locului 5, la JO 2008, la cat. 74 kg, el a urcat pe podium după 8 ani, când, în 2016, medaliatul cu argint, Soslan Tigiev din Uzbekistan a fost descalificat, pe motiv de dopaj.

  “A fost o veste îmbucurătoare, un dar de la Dumnezeu. Îmi doream o medalie la Jocurile Olimpice şi m-am bucurat foarte tare. Sunt adeptul unui sport curat şi nu sfătuiesc niciun sportiv să ia în considerare o altfel de opţiune”, a declarat acesta.

  La acest seminar au fost prezenți în sală cursanții Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, viitori antrenori din 23 de  ramuri de sport.

  Seminarul “Luptăm împreună pentru un sport curat” este prima acţiune organizată ca urmare a protocolului dintre MTS şi Agenţia Naţională Anti-Doping, privind stoparea dopajului în sport.

DETALII: https://www.bucurestibusiness.ro/grup-interministerial-anti-dopping/

Foto: ziare.com

sadar, „lucrurile se mișcă”: Marti, 28 ianuarie, în sala de conferințe din cadrul Complexului Sportiv Lia Manoliu, a avut loc primul eveniment din seria dedicată luptei împotriva dopajului în sport, “Luptăm împreună pentru un sport curat”.