Proiectul Oxigen, care prevede măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în Capitală, a fost adoptat astazi cu amendamente de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Proiectul propunea iniţial ca toate toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 să achite vinieta electronică pentru Bucureşti, însă, în urma amendamentelor apobate, şi maşinile Euro 4 vor fi scutite de plata vinietei până în 2021. Au fost înregistrare 31 de voturi ”pentru”,7 voturi împotrivă şi 13 abtineri.

Amendamentul referitor la scutirea maşinilor Euro 4 de la plata vinietei până în 2021 i-a aparţinut primarului Gabriela Firea.

Un alt amendament acceptat a fost cel al ALDE care se referă la interzicerea definitivă a accesului în zona centrală a Capitalei, din 2022, pentru maşinile non-Euro, Euro 1 si Euro 2, iar din 2024 şi Euro 3
PNL şi USR au votat împotriva proiectului de hotărâre.

Potrivit formei iniţiale a proiectului, se defineşte Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului în perimetrul delimitat de Piaţa Victoriei – Bulevardul Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan cel Mare – Strada Polonă – Strada Mihai Eminescu – Strada Traian – Bulevardul Nerva Traian – Bulevardul Gheorghe Şincai – Strada Lânăriei – Calea Şerban Vodă – Bulevardul Mărăşeşti – Strada Mitropolit Nifon – Bulevardul Libertăţii- Calea 13 Septembrie – Şoseaua Pandurilor- Şoseaua Cotroceni – Splaiul Independenţei – Strada Ştirbei Vodă – Strada Berzei – Strada Buzeşti – Piaţa Victoriei.

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din municipiul Bucureşti este restricţionată zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 7-22 după cum urmează:

1. pentru cele electrice, hibrid sau cu norma de poluare Euro 5 şi Euro 6 accesul este permis fără restricţii pe toate arterele;

2. pentru cele cu norma de poluare Euro 3 şi Euro 4 accesul este permis pe toate arterele din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen;

3. pentru cele cu norma de poluare non-Euro, euro 1 şi Euro 2 accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului, fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen.

Sunt exceptate maşinile adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi, maşinile destinate transmisiunilor radio şi tv, cele deţinute de către MAI, MApN, SRI, SPP, SIE, STS, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Serviciul de Ambulanţă, Medicina Legală, Protecţia Civilă, autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerului Public, serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, maşinile utilizate la intervenţiile la căile de comunicaţii şi reţelele edilitare şi cele istorice.

Tarifele variază de la 5 la 15 lei pe zi, în funcie de norma de poluare a maşinii, şi pot ajunge la 1.900 de lei pe an, pentru maşinile non-Euro.

Circulaţia autovehiculelor fără achiziţionarea vinietei corespunzătoare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 de lei.
*„Proiectul Oxigen pentru București face astăzi primul pas major. Propun Consiliului General un proiect în premieră pentru capitală, care cuprinde sugestiile venite de la cetățeni în perioada de dezbatere publică și ideile specialiștilor din echipa mea. Vinieta Oxigen prevede interzicerea în centru a mașinilor periculoase pentru sănătate: non Euro, Euro 1 și 2 și taxarea acestora, dar și a mașinilor Euro 3 și 4, în restul orașului. Banii din această taxă vor fi folosiți de Primăria capitalei pentru proiecte de mediu și mobilitate.
Bucureștiul nu poate rămâne paradisul rablelor!
Îi invit pe toți cei care au purtat o campanie furibundă împotriva acestui proiect din motive politicianiste, să se decidă când spun adevărul: atunci când cer ca în București să scadă poluarea și să se facă proiecte pentru cetățeni așa încât orașul să se dezvolte, sau când îndeamnă și votează împotriva proiectelor de mediu, sociale, de investiții și infrastructură”, a declarat Primarul Gabriela Firea în cadrul ședintei Consiliului General de joi.