Reuniune de informare a misiunilor diplomatice la Bucuresti pentru prevenirea raspandirii COVID-19

Reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, au susținut în seara zilei de 22 februarie 2020 o teleconferință, având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire din Italia.

În contextul demersurilor întreprinse la nivel național pentru gestionarea și prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne au organizat în data de 3 martie, o sesiune de informare a misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale acreditate la București.

Măsurile întreprinse în acest sens de către autoritățile naționale au fost prezentate de către secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Secretarul de stat a pus accent pe importanța măsurilor adoptate de România pentru controlarea și reducerea răspândirii infecției cu COVID-19 la nivelul României, cât și pe fundamentarea acestor măsuri pe datele și analizele furnizate de către Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

De asemenea, Raed Arafat a subliniat că măsurile adoptate se aplică atât cetățenilor români, cât și cetățenilor străini care ajung în România din zonele afectate. Totodată, secretarul de stat a subliniat eforturile întreprinse pentru asigurarea unei comunicări publice corecte și transparente, reamintind faptul că, la acest moment, autoritățile române emit două buletine informative pe zi, accesibile atât pe site-urile instituțiilor competente (MAI, MS, MAE), cât și pe site-urile misiunilor diplomatice ale României în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe a reiterat deschiderea pentru un dialog constant cu misiunile diplomatice acreditate la București în vederea informării acestora cu privire la măsurile aplicate de autoritățile române și a subliniat importanța coordonării eforturilor în procesul de gestionare și prevenire a răspândirii infecției cu COVID-19 la nivel european și internațional.

În marja sesiunii de informare, secretarul de stat Raed Arafat a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea. Discuțiile au vizat modalitățile de cooperare și asistența ce poate fi acordată de România pentru asigurarea măsurilor necesare pentru protecția cetățenilor din Republica Moldova în contextul răspândirii infecției cu COVID-19.