Reuniunea Consiliului Interministerial pentru Siguranta Rutiera

Se va constitui un grup de lucru pentru revizuirea legislației în vigoare pentru implementarea conceptului de conducere auto defensivă.

Marți, 10 martie

Se va constitui un grup de lucru pentru revizuirea legislației în vigoare pentru implementarea conceptului de conducere auto defensivă.

, Victor Banța, secretar general adjunct în #MLPDA, a participat la cea de-a XXVI-a reuniune a Consiliului Interministerial pentru Siguranța Rutieră (#CISR), desfășurată în prezența ministrului Transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, Lucian Bode.
Principalele subiecte ale reuniunii au vizat:
✔️aprobarea Raportului pentru perioada 2016-2019 cu privire la implementarea Strategiei Naționale pentru Siguranță rutieră 2016-2020;
✔️Programul Național de Acțiuni prioritare pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Siguranță rutieră 2016-2020;
✔️analiza de impact privind introducerea cursurilor de conducere defensivă ca element de creștere a siguranței rutiere;
✔️proiectul de implementare a sistemelor automate de măsurare a vitezei și a abaterilor în trafic;
✔️proiectul-pilot pentru păstrarea distanței în mers.
În urma discuțiilor, membrii CISR și-au declarat sprijinul activ pentru crearea unui cadru legal de încurajare a organizării de cursuri de conducere defensivă; astfel, în perioada următoare, se va constitui un grup de lucru pentru revizuirea legislației în vigoare pentru implementarea conceptului de conducere auto defensivă.
În acest context, s-a stabilit necesitatea elaborării și înaintării către Guvern a unui set de măsuri legislative și organizatorice pentru implementarea sistemelor automate de măsurare a vitezei și a abaterilor în trafic la nivel național.
Membrii CISR au fost de acord cu promovarea unui sistem de informare a conducătorilor auto pentru măsurarea distanței de siguranță între vehicule pentru evitarea accidentelor de tip față/spate, în special pe rețeaua de autostrăzi și drumuri expres.

În acest sens, reprezentanții Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și cei ai Ministerului Afacerilor Interne vor face demersurile necesare pentru introducerea rapidă a semnalizării rutiere verticale și orizontale, conform standardelor în vigoare.
Membrii CISR sunt reprezentanți ai administrației publice centrale, ai Poliției Rutiere, Primăriei Municipiului București și ai structurilor asociative din administrația publică locală.