Romania cuceritoare: grup de pasari flamingo bucurandu-se de frumusetea Deltei Dunarii!

Vizitatori înaripați exotici pe meleagurile deltaice
În data de 13 iunie 2020, a fost observată prezența unui număr de 10 indivizi de flamingo – Phoenicopterus roseus în zona Melea Sacalin.
Specia este cuibăritoare în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij).
În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul țării, în numere mici (*, Kiss & Szabo 2002), prima semnalare aici fiind în anul 1900 (Dombrowsky).
Se remarcă faptul că flamingii prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere. Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturați în zona Camargue (Franța) aparțineau populațiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia (Kiss & Szabo 2002). Totodată, accidental specia poate fi observată chiar și în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă (**).
Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol.

Informația a fost publicată pe contul ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Confirmare a minunățiilor care umplu tărâmurilor noastre!

Ce țară frumoasă avem!

 

*Referințe:
https://rombird.ro/,
** http://www.tarsiger.com/,
Kiss, J.B., Szabó L., 2002. THE GREATER FLAMINGOS (PHOENICOPTERUS RUBER ROSEUS PALLAS 1911) IN ROMANIA, Scientific Annals of the Danube Delta Institute for Research and Development, Tulcea-Romania, 112 – 114.

foto: facebook.com/ARBDD