S-A DECIS: 18 personalitati primesc titlul de „Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti”

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat o serie de proiecte de hotărâre prin care se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti unor personalităţi din domeniile Culturii şi Sănătății.

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat o serie de proiecte de hotărâre prin care se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti unor personalităţi din domeniile Culturii şi Sănătății.

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat o serie de proiecte de hotărâre prin care se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti unor personalităţi din domeniile Culturii şi Sănătății.

De asemenea, la propunerea consilierilor generali, se conferă acelaşi titlu domnului Emil Veţeleanu, veteran de război.

Astfel, așa cum anunță municipalitatea, printr-un proiect de hotărâre se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti unui număr de 10 personalităţi medicale, pentru merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătăţii populaţiei şi pentru creşterea prestigiului medicinei româneşti.

Cei 10 medici sunt: Prof. Univ. Dr. Rodica-Maricela Anghel – Institutul Oncologic Bucuresti, Conf. Univ. Dr. Adina Mariana Ghemigian – Institutul Cinic de Endocrinologie C.I. Parhon, Prof. Univ. Dr. Monica-Daniela I. Pop – Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice, Prof. Univ. Dr. Serban-Ion Bubenek-Turconi – Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, Prof. Univ. Dr. Radu Mircea Gorgan – Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni, Dr. Adrian Stanciu – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Maria Sklodowska Curie, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel – Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, Lector Univ. Dr. Corneliu Toader – Institutului National de Neurologie si Boli Neurovasculare, Prof. Univ. Dr. Ulmeanu Coriolan Emil – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu – Spitalul Univesitar de Urgenta din Bucuresti.

De asemenea, prin alte două proiecte de hotărâre, se conferă acelaşi titlu pentru 5 îndrăgiti artişti, dintre care 3 interpreţi de muzică populară şi 2 interpreţi de muzică folk, în semn de recunoştinţă pentru promovarea şi păstrarea tradiţiei româneşti.

Cele 5 personalităţi sunt: dna Maria Ciobanu, dna Maria Dragomiroiu, dna Ștefania Rareş şi compozitorii şi cântăreţii: Alexandru Ducu Bertzi şi Vasile Şeicaru.

Totodată, s-a aprobat acordarea titlului de Cetățean de Onoare către doi mari artiști din Republica Moldova: compozitorul și academicianul Eugen Doga și violonistul și dirijorul Nicolae Botgros, în semn de recunoștință pentru promovarea și păstrarea tradiției populare românești.

De asemenea, printr-un alt proiect, propus de consilierii generali, domnul Emil Veţeleanu, veteran de război primește titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului București.

PERSONALITATI MEDICALE:

Prof. Univ. Dr. RODICA-MARICELA ANGHEL – profesor universitar UMF Carol Davila, şef disciplină oncologie, medic primar oncologie radioterapie, medic primar oncologie-medicală, medic primar imagistică medicală radiologie la Institutul Oncologic București Prof.Dr. Al.Trestioreanu, doctor în Științe Medicale.

Manager al Institutului Oncologic București Prof.Dr. Al.Trestioreanu până în anul 2013, in prezent medic in cadrul secției de Radioterapie II, cu o experiență clinică de excepție și cu un bogat palmares în premiere medicale în România cum ar fi: tratamentul multimodal în diverse localizări ale cancerului, Radioterapia stereotaxică în tumorile cerebrale, Iradierea corporală totală în pregătirea transplantului medular sau Iradiere IMRT. A prezentat peste 370 de lucrări științifice și a publicat peste 140 de articole care susțin activitatea de tratament şi cercetare în domeniul oncologiei precum și implementarea a 41 de proiecte finanțate prin granturi.

Deține 4 brevete de invenție.

Este Președinte al Societății Române de Radioterapie, membru în Comitetul Științific al CECOG, European Society of Medical Oncology (ESMO) American Society of Clinical Oncology (ASCO), International Society of Geriatric Oncology (SIOG), ASGO, ESTRO.

Conf. Univ. Dr. ADINA MARIANA GHEMIGIAN este medic primar endocrinolog, șef secție “Infertilitate si patologie gonadica”, Institutul National de Endocrinologie, conferențiar universitar, FMAM, UMF “Carol Davila”, coordonator de rezidențiat.

Este autoare a peste 100 de articole publicate în reviste de specialitate naționale si internaționale, coautoare de manuale, subinvestigator in patru studii clinice, director/ membru al echipei de cercetare in 7 proiecte naționale de cercetare si manager al proiectului “Îmbunătățirea nivelului de competente al profesioniștilor din sectorul medical in domeniul endocrinologiei, pentru prevenirea maladiilor cu impact populațional”.

Este, de asemenea, membru fondator si prim vicepreședinte al Asociației de Endocrinologie Clinica din Romania, membru al Societății Române de Endocrinologie, al Societății Europene de Endocrinologie (ESE), al Asociației Americane de Endocrinologie Clinica (AACE) și președinte al Chapter-ului roman AACE.

Prof. Univ. Dr. Monica-Daniela I. Pop – medic primar oftalmolog, profesor universitar, doctor în Științe Medicale, cu activitate remarcabilă în domeniu. Este Șef de lucrări, Conferențiar universitar și Profesor la catedra de oftalmologie a UMF București, Spitalul Clinic de Oftalmologie

Monica-Daniela I. Pop a condus 25 de ani, fără întrerupere, Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice si a format aici o echipă de medici dedicați actului medical, astfel încât, în prezent, spitalul reprezintă un reper pentru oftalmologia Est-Europeană.

Inițiatoare a ideii de medici anesteziști cu specializare in oftalmologie (primii astfel de medici ATI au apărut in Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice și alte 3 linii de gardă de oftalmologie, specialități bugetate), a coordonat organizarea primului departament de chirurgie vitreo-retiniana din țară, bugetat. A avut un rol determinant în reorganizarea completă a Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice București (consolidare, refuncționalizare, acreditare transplant de cornee și dotări corespunzătoare).

Experiența domniei sale, dobândită prin practică, a fost împărtășită prin studii clinice și publicare de cărți în domeniul oftalmologic.

Prof. Univ. Dr. SERBAN-ION BUBENEK-TURCONI – Medic primar anestezie-terapie intensivă, director și apoi manager, până în anul 2019, al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, doctor în Științe Medicale și Profesor Universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, în prezent șef Secție ATI la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu.

Cu o pregătire impecabilă este Președinte al Societății Române de Anestezie-Terapie Intensiva (SRATI), Membru de Onoare al Societăți Israeliene de Anestezie, Presedinte al Consiliului Societăților Naționale al Societății Europene de Anestezie și al altor importante societăți științifice și colegii editoriale, examinator internațional pentru Diploma Europeană de Anestezie – Terapie Intensivă din partea Societății Europene de Anestezie, Visiting Professor University of Tel Aviv – Sackler Faculty of Medicine Assistant Etranger de l’Universite Pitie-Salpetriere Paris (Univ. P& M Curie Paris VI), membru autor a 37 de cărți, numeroase articole de specialitate, lucrări științifice și grant-uri.
A contribuit decisiv la înființarea primelor centre de Simulare in Anestezie și Terapie Intensivă în București, Iași, Cluj, Timișoara, Târgu-Mureș prin finanțare obținută de la Guvernul Elvețian.

Ca premiere medicale a realizat, având alături echipe complexe, primul implant de inimă artificială Novacor din Europa Centrală și de Est, a efectuat în premieră în România o procedură de asistare cardio-pulmonara percutana postoperatorie de tip ECMO, pentru soc cardiogen după o operație pe cord deschis și alături de o altă echipă a efectuat peste 150 de intervenții de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică. A înființat, la Institutul CC Iliescu, singurul centru din România care are experiență cu ECMO.

Prof. Univ. Dr. RADU MIRCEA GORGAN – a învățat meserie de la marele neurochirurg Constantin Arseni și a efectuat până în prezent peste 20.000 de operații. Din anul 1990 lucrează în spitalul care găzduiește cea mai mare secție de neurochirurgie din Europa, „Bagdasar-Arseni”.

Director Medical la Spitalul Clinic de Urgență BAGDASAR-ARSENI, Medic primar neurochirurg, Profesor universitar la UMF „Carol Davila”, Doctor în științe medicale, detine titluri importante care ii dovedesc profesionalismul și implicarea, printre care: Președintele Societății Române de Neurochirurgie, Vicepreședinte al Societății Române de Neurochirurgie, Chairman al Romania Chapter Walter E. Dandy Neurosurgical Society, membru fondator Societatea de Neuro-Oncologie din România și Societatea Romană de Neurofiziologie.

Este autorul unui numar de 15 cărți de specialitate, numeroase studii clinice și programe de cercetare. A realizat peste 300 de proceduri de implantare de neurostimulator vagal (VNS), în calitatea sa de coordonator național al programul de diagnostic și tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos.

Dr. ADRIAN STANCIU – Medic primar pediatru, asistent universitar în cadrul U.M.F. Carol Davila până în anul 2015, Catedra de Pediatrie – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii MARIA SKLODOWSKA CURI”.

Este Șef secție Pediatrie III (Terapie intensiva nou-născuți, boli respiratorii, responsabil program Mucoviscidoza) cu o experiență clinică de excepție.

Este unul dintre cei mai apreciați medici pediatri din România si autor a numeroase lucrări științifice: ”Considerații diagnostice intr-un caz de meningoencefalita neonatala”, „Probleme de diagnostic intr-un caz de convulsii neonatale”, „Probleme de diagnostic într-un caz de vasculito Henoch-Schonlein” etc.

Prof. Univ. Dr. ADRIAN STREINU-CERCEL, profesor universitar la UMF Carol Davila, doctor în Științe Medicale, Membru titular al Academiei de Științe Medicale, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș.

Este implicat activ în campanii pentru prevenția în cazul infecțiilor cu HIV, fiind Membru titular al Academiei Europene HIV/SIDA și președinte de onoare al Societății de Boli Infecțioase și HIV/SIDA si a fost reprezentant al României la ONU pentru infecția HIV/SIDA.

În scopul formării şi educării postuniversitare destinate învățământului de profil din zona central şi est europeană, a fondat, în anul 2009, Academia Europeană HIV/SIDA şi Boli Infecțioase.

Investigator principal în studii multicentrice, are o bogată activitate editorială, științifică și de cercetare, importante articole publicate si a impus așteptări ridicate pentru specialitatea de boli infecțioase din Romania.

Lector Univ. Dr. CORNELIU TOADER – Manager al Institutului National de Neurologie si Boli Neurovasculare, Șef Lucrări in cadrul Disciplinei de Neurochirurgie din Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni, UMF Carol Davila București.

Un profesionist care a contribuit în mare măsură la îmbunătățirea calității și salvării vieții pacienților cu boli vasculare și tumorale ale creierului si la creșterea speranței lor de viată. In ultimii 10 ani a efectuat peste 3500 de intervenții neurochirurgicale de mare dificultate, la pacienți cu urgențe majore neurovasculare, contribuind la salvarea vieții acestora.

Prof. Univ. Dr. ULMEANU CORIOLAN EMIL – medic primar pediatrie, profesor universitar, Sef clinica Pediatrie – UMF Carol Davila, doctor în Științe Medicale.

A fost până în anul 2009, Director General al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, iar in 1996 a înființat primul serviciu de primiri urgente pediatrice din Romania, dotat inclusiv cu ambulante proprii.

A înființat primul serviciu de apel telefonic din Romania – TOXAPEL, serviciu de prim ajutor în intoxicațiile acute la copil si șase Centre Antitoxice Regionale, coordonate de Centrul Antitoxic București, care au rolul de a trata intoxicațiile accidentale şi voluntare la copii.

Este un profesionist de top al medicinei pentru copii și deschizător de drumuri în medicina de urgență pentru copii, fiind si autor și coautor a 6 manuale de pediatrie, 130 de articole și studii pe diferite teme medicale. Este fondator al Societății Romane de Cardiologie Pediatrică, al Societății Romane de Gastroenterologie Pediatrică și al Societății Romane de Ultrasonografie si membru in boardul Societății Europene de Toxicologie Clinica.

Prof. Univ. Dr. DRAGOȘ VINEREANU – doctor în științe medicale, medic primar cardiologie si medicina interna, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, șef al Secției de Cardiologie 2 în cadrul Spitalului Universitar de Urgență din București.

Cu o experiență clinică de excepție, incluzând proceduri de cardiologie intervențională, realizate în premieră în țara noastră, este implicat în multiple proiecte educaționale și diverse activități de cercetare, dar și în promovarea programelor naționale privind prevenția cardiovasculară și creșterea accesului la tratament al pacienților. De asemenea, are peste 180 de articole publicate în jurnale cu factor de impact.

Implicarea și devotamentul au fost recompensate prin conferirea de către foruri de specialitate a numeroase premii cum ar fi: Fellow al Societății Europene de Cardiologie, Fellow al Royal College of Physicians (UK), Fellow al American Heart Association, Premiul pentru Medicinǎ al Fundației Române pentru Artǎ şi Ştiințǎ al Academiei Române etc.

INTERPREŢI MUZICĂ POPULARĂ

Maria Dragomiroiu este o îndragită artista, interpretă de muzică populară, nascută pe 11 iulie 1955 în Marcea, județul Vâlcea.

Cântecele sale, din repertoriul oltenesc, au trezit un interes aparte în lumea iubitorilor muzicii populare româneşti. Dacă la debut, vocea Mariei Dragomiroiu a fost asociată cu cea a Mariei Tănase, în prezent cantecele sale au devenit inconfundabile.

Maria Dragomiroiu a demonstrat, de-a lungul carierei sale, o adevărată virtuozitate în ceea ce priveşte coerenţa şi susţinerea discursului muzical, inflexiunile glasului şi logica frazării muzicale.

Colaborarea sa cu mari actori ai scenei românesti i-a adus un plus in activitatea artistica, Maria Dragomiroiu reușind performanțe remarcabile și în programele de divertisment.

Strălucită interpretă a folclorului muzical oltenesc, Maria Ciobanu impresionează prin sensibilitate artistică şi o puternică trăire interioară.

A debutat pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra “Barbu Lăutaru” a Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta dirijorului Ionel Budişteanu. Remarcată şi apreciată de marea interpretă Maria Lătăreţu, care i-a fost mentor şi model în carieră, Maria Ciobanu a urcat rapid treptele consacrării, întrunind, în scurt timp de la lansare, sufragiile marelui public. În anul 1962 a devenit solistă a Ansamblului ”Ciocârlia”, impunându-se prin puternica sa personalitate artistică.

De-a-lungul carierei a cules cântece reprezentative din toate zonele Olteniei și are în repertoriu peste 500 de piese, veritabile bijuterii folclorice, înregistrate pe discuri, la Radio şi Televiziune, cărora le-a conferit perenitate prin interpretări de excepție.

Ambasadoare excepțională a culturii noastre muzicale, Maria Ciobanu a purtat faima melosului românesc pe toate meridianele lumii, ajungând până în îndepărtata Australie.
De-a lungul anilor, meritele sale artistice au fost apreciate cu importante distincții, dintre care cea mai de seamă este Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, acordat de către Președinția României.

Ștefania Rareș s-a născut la 28 octombrie 1939 in Dumbrăvenii Sucevei. A ascultat de la oamenii locului doine și cântece de joc pe care avea să le valorifice mai târziu, incluzându-le în repertoriul său.

A debutat în anul 1959 în cadrul Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, iar repertoriul sau cultivă creaţii din zona de interferenţă dintre Bucovina şi Moldova centrală.

A colaborat cu mari ansambluri folclorice din toată țara: Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul din Arad, Ansamblurile „Perinița”, „Rapsodia Română”, Orchestra „Barbu Lăutaru” si a cântat sub bagheta celor mai mari dirijori ai țării, printre care Ionel Budișteanu, Victor Predescu, Nicu Stănescu, Florian Economu, Radu Voinescu, Constantin Arvinte etc.

INTERPREŢI MUZICĂ FOLK

Vasile Șeicaru s-a născut în 10 iulie, în comuna Oancea din județul Galați.

Începând cu anul 1968 a fost solist vocal al formației ”Cristal”, iar din anul 1978 a devenit membru al Cenaclului ”Flacăra”. A obținut Marele Premiu al Cenaclului Flacăra și două
Premii pentru Creație pentru cântecele ”La adio” și ”Aruncarea în valuri”. În anul 1984, Vasile Șeicaru a părăsit Cenaclul ”Flacăra”, dar şi-a continuat activitatea ca solist folk, apărând pe scenă alături de cunoscuți artiști din zona rock, pop şi folk.

Cu piese deosebit de melodioase, care s-au menținut în conștiința publicului românesc, Vasile Șeicaru a rămas unul dintre cantautorii autentici care au făcut istorie în muzica folk autohtonă.

A înregistrat 10 albume de autor, iar cel mai recent se numește ”În orașul cu floare de tei”.

A primit Ordinul Cultural în Grad de Cavaler din partea Președintelui României, în 2006.

Alexandru Ducu Bertzi s-a născut în 21 septembrie 1955 în Sighetul Marmației, iar cariera muzicală a început-o studiind vioară la Școala de Muzică Sighet și chitară la Școala Populară de Artă din Sighet.

In anul 1973 începe să cânte muzică folk și câștigă primul premiu muzical, Marele Premiu la Festivalul de Poezie și Muzică folk de la Sighet.

A cântat pe scena Casei de Cultură a Studenților din București, apoi a urmat întâlnirea cu poetul Adrian Păunescu şi Cenaclul ”Flacăra”, pe scena căruia a și debutat în anul 1976. În perioada 1977-1981 a fost membru al grupului SONG.

Are 9 albume de autor și peste 4000 de spectacole în țară și în străinătate, fiind o personalitate carismatică, ce reunește voce, har, inteligență, energie, magnetism și strălucire.

În anul 2007 i se acordă distincția CRUCEA MOLDAVĂ, oferită de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, ca expresie a prețuirii deosebite și ca binecuvântare sfântă. În anul 2010, primește premiul pentru Cel mai bun proiect discografic – ”Ducu Bertzi și Florian Pittiș în concert”, acordat de Radio România.

ARTISTI REPUBLICA MOLDOVA

Eugen Doga, compozitor si academician, s-a nascut pe 1 martie 1937 in satul Mocra din Transnistria (pe atunci in URSS, astazi in raionul Rîbniţa, Republica Moldova).

Domeniul in care se afirma cu vigoare si care ii aduce notorietatea internationala este arta componistica, Eugen Doga fiind una din cele 200 de personalitati ale lumii declarate – Om al Mileniului.

Spectrul variat al genurilor abordate demonstreaza interesul compozitorului pentru cele mai diverse modalitati de exprimare sonora, pentru zone tematice si stilistice diferite.

Creatiile compozitorului au fost inalt apreciate de juriile unor prestigioase festivaluri internationale. A fost distins cu titluri importante cum ar fi: Maestru Emerit al Artei din Moldova, decorat cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua Romaniei, Medalia Mihai Eminescu, Medalia de Aur, Omul Secolului XX, Cavaler al Ordinului Commonwealth. Este membru titular al Academiei de Stiinte a Moldovei si membru de onoare al Academiei Europene de Stiinte si Arte Salzburg.

Valsul sau „Gingașa și tandra mea fiară” a fost calificat de Președintele american, Ronald Reagan, drept Valsul Secolului XX, iar Fondul UNESCO l-a introdus in capodoperele secolului trecut.

Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film și de scenă și a compus muzica pentru peste 200 de filme.

Nicolae Botgros s-a nascut pe 25 ianuarie 1953, in satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca (azi Republica Moldova).
Prima orchestra dirijata de Nicolae Botgros a fost „Ciocarlia” de la Edineţ, apoi a fost violonist in Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii. Considerat un „magician al viorii”, maestrul Nicolae Botgros a fost numit in 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii”.

Un geniu al viorii, Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare in zeci de tari europene, dar si in Statele Unite ale Americii Australia, Noua Zeelanda, precum si in toate tarile din spatiul ex-sovietic.

A dus faima Orchestrei „Lăutarii” nu doar peste tari, ci si peste ani, fiind declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzica populara din intreg arealul romanesc, in anul 2002.

VETERAN DE RĂZBOI- EMIL VEŢELEANU

Emil Veţeleanu este veteran de război și se spune că este ultimul supraviețuitor din Vâlcea al bătăliei de la Cotul Donului. A participat 5 ani pe front și a supraviețuit inclusiv febrei tifoide. La cei 101 ani ai săi, participă la fiecare eveniment de comemorare a ostașilor căzuți în cele două Războaie Mondiale.

Potrivit Ministerului Apararii Naționale, Emil Veţeleanu este printre militarii români care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au luptat și au supraviețuit la Stalingrad, în bătălia de la Cotul Donului, unde armata română a suferit cea mai grea înfrângere din istoria sa. De asemenea, a participat la bătălia de la Oarba de Mureș (cea mai sângeroasă din câte au existat pe teritoriul României în cel de-al Doilea Război Mondial) și la marile confruntări din Munții Tatra.