S-a inaugurat sectia de „Mari Arsi” din cadrul SJU Timisoara

Sorina Pintea, ministrul Sănătații a participat miercuri, 9 octombrie, la deschiderea secției de „Mari Arși” din cadrul Spitalului Județean de Urgență Timișoara.

Sorina Pintea, ministrul Sănătații a participat miercuri, 9 octombrie, la deschiderea secției de „Mari Arși” din cadrul Spitalului Județean de Urgență Timișoara.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății a participat miercuri, 9 octombrie, la deschiderea secției de „Mari Arși” din cadrul Spitalului Județean de Urgență Timișoara.
„Este o zi istorică pe care pacienții si medicii o meritau. Mulțumesc celor care au deblocat aceste proiecte. Începând de mâine, vom putea trata pacienți aici. Avem personalul necesar, pregătit în centre de specialitate din străinătate. Am aprobat 2 linii de gardă și 2 posturi noi pentru medici rezidenți de chirurgie plastică pentru această secție. Pot spune fără să greșesc că sunt primele paturi de mari arși care corespund tuturor standardelor impuse de tratamentul marelui ars. Săptămâna viitoare vom da drumul si secției de la Iași”, a declarat Sorina Pintea.
Secția de la spitalul timișorean va funcționa pentru o perioadă de timp în Casa Austria.
„Din 2023 , marii arși vor fi tratați în centrul care va fi construit si unde va fi mutat totul după finalizarea construcției. Construcția celor 4 centre de mari arși este un proiect al Guvernului României cu finanțare de la Banca Mondială. Și cu aceste noi centre care au fost blocate din cauza birocratice am reușit să fim astăzi în faza de proiectare tehnică și, conform previziunilor consultanților în trimestrul III 2020 începe construcția lor”, a mai opinat ministrul.
De la jumătatea anului 2018 au fost realizate mai multe licitații în vederea dotării cu echipamente a centrelor ce asigură sau vor asigura tratamentul pacienților cu arsuri severe.
La Spitalul Județean Timișoara, secția inaugurată miercuri a fost dotată cu 34 tipuri de echipamente (începând de la paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, modele de infuzie/perfuzie) în valoare de 1,86 milioane de euro.
Secția are 5 paturi, toate sunt operaționale. Pentru 2 dintre ele, Consiliul județean va asigura recepția în urmatoarea perioadă.
Potrivit informațiilor de la Ministerul Sănătății, cele 10 paturi de la Timișoara și Iași se adaugă la cele 13 existente în prezent la București (Spitalele Floreasca și Arși) și Brașov și celor 10 paturi funcționale din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu”.