SALARIUL MINIM SUFERA SCHIMBARI? CE VESTI VIN DE LA PARLAMENT?!

Parlamentul României și-a dat girul miercuri, pentru o lege inițiată de 37 de parlamentari din toate partidele. Actul normativ vizează acordarea DIFERENȚIATĂ a salariului minim, totul, în funcție de pregătirea profesională.

Concret, potrivit noilor prevederi, un angajat care are studii superioare finalizate și care și-a luat doctoratul în activitatea pe care o desfășoară trebuie să fie plătit cu cel puțin 4.460 de lei brut.

În noua conjunctură, vor exista nu mai puțin de 11 nivele ale salariului minim, diferențiate în funcție de studii și postul ocupat, în loc de cele trei salarii minime din prezent (salariul minim pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții).

Legiuitorii anunță că, în funcție de pregătirea pe care o are angajatul, cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (2.230 de lei). Coeficientul pornește de la valoarea de 1, pentru muncitorii necalificați și ajunge până la valoarea 2, pentru cei care au doctorat.

„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizării excesive a grilei de salarizare”, explică iniţiatorii legii.

Proiectul va merge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.

 foto: ziare.com