Imagini spectaculoase din Salina Turda, publicate și… lăudate de CNN.

The 2000-year-old Salina Turda salt mine in Transylvania has been used as a theme park and museum since 1992.

Attractions include ferris wheels, spas, and an 80-seat amphitheater, as well as bowling and mini-golf facilities.

The mine originally closed in 1932. Before being turned into a theme park, it served as a shelter during World War II, and as a cheese storage site.

Sunt numai câteva din aspectele prezentate de CNN, reporterii fiind, evident impresionați de comoara din adâncul Turdei.

Jurnaliștii de la CNN au realizat un amplu reportaj intitulat: „Cele mai cool locuri de sub pământ din lume”. În acest context, fantastica Salină Turda a ocupat un merituos loc secund fiind devansată doar de un râu subteran din Filipine.

De altfel, ar fi de spus că, invitat fiind la începutul lui iunie anul trecut la TIFF, în drum către Cluj,celebrul actor Nicolas Cage, a vizitat Slaina Turda și… a rămas uluit de minunea din subterean.

https://edition.cnn.com/style/gallery/transylvania-subterranean-theme-park/index.html .

Reporterii CNN, impresionați de comoara din adâncul Turdei.

*Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea în salină (prin galeria de acces Franz Josef) se făcea până în anul 2010 din str. Salinelor 54A (cartierul Turda Nouă), în prezent prin noua și moderna intrare din centrul turistic Salina-Durgău (Aleea Durgău nr. 7).

Zăcămintele de sare din Transilvania (exploatate sistematic în cursul vremii la Ocna DejuluiCojocnaTurdaOcna MureșOcna Sibiului și Praid) s-au format cu 13,5 milioane de ani în urmă, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical, foarte cald. Stratul de sare se întinde pretutindeni în subsolul Transilvaniei, având o grosime de circa 400 m. Straturile groase de sedimente depuse ulterior deasupra celui de sare au apăsat cu o greutate imensă stratul maleabil (plastic) de sare, care a căutat zone mai slabe ale scoarței terestre la marginea Transilvaniei, unde s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălțimi de peste 1.000 m, ajungând de multe ori chiar până la suprafața pământului (cazul localităților cu vechi exploatări de sare menționate mai sus). La Turda ciuperca de sare are o înălțime de circa 1.200 m (cercetată prin foraje relativ recente).

Foto: edition.cnn.com