Se modernizeaza 86 de kilometri de cale ferata intre Brasov si Sighisoara

A fost semnat cel mai mare contract de reabilitare feroviară de după 1990: modernizarea a 86 de kilometri între Brașov și Sighișoara.

A fost semnat cel mai mare contract de reabilitare feroviară de după 1990: modernizarea a 86 de kilometri între Brașov și Sighișoara. Este vorba despre un total de peste 600 milioane de euro.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu, alături de reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate și cei ai Asocierii RailWorks (Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98) au participat joi, 5 martie, la semnarea contractului pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov – Apaţa (Lot 1) şi Caţa – Sighişoara (Lot 3), aflate pe tronsonul Braşov – Sighişoara, componentă a Coridorului Rin – Dunăre.

Demn de precizat, finanțarea lucrării este asigurată din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, iar durata totală de finalizare a contractului este de 108 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, în care sunt incluse atât execuția, cât și perioada de garanție. Este vorba despre 86 de kilometri, iar valoarea lucrărilor se cifrează la 2,97 miliarde de lei, fără TVA.

Obiectivul general al contractului este dezvoltarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/oră, pentru trenurile de călători și 120 km/oră pentru cele de marfă.

Potrivit informațiilor oficiale, contractul prevede o gamă variată de lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară: terasamente, linii CF, consolidări poduri, podeţe, tuneluri, pasaje superioare, linie de contact, sistem de informare a călătorilor, energoalimentare, telecomunicaţii, comunicaţii pentru semnalizare, fibră optică, supraveghere video, instalatii electrice, instalatii sanitare, instalaţii termoventilaţie, apărări de maluri, semnalizare, protecţia mediului.

A fost semnat cel mai mare contract de reabilitare feroviară de după 1990: modernizarea a 86 de kilometri între Brașov și Sighișoara.