Secretarul de stat Cornel Catalin Bulf, la Conferinta europeana a clusterelor. A vorbit despre serviciile pentru transformare digitala a IMM-urilor

Cornel Cătălin Bulf, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri(MEEMA) a participat la deschiderea celei de-a 7 ediții a Conferinței Europene a Clusterelor, organizată în sistem de videoconferință de Comisia Europeană în parteneriat cu Președinția germană a Consiliului UE, în data de 10 noiembrie 2020.

Conferința a fost deschisă de Comisarul European pentru Piață internă, Thierry Breton și de Ministrul Federal al Economiei și Energiei din Germania, Peter Altmaier.

În cadrul mesei rotunde politice la nivel înalt care a avut loc în deschiderea conferinței, la care au participat și secretarul de stat din Lituania, Președintele European Cluster Alliance, Secretarul general al SMEUnited, directorul general adjunct al BusinessEurope și de coordonatorul pentru politica digitală și de inovare din Ministerul Federal al Economiei și Energiei din Germania, secretarul de stat Cornel Cătălin Bulf a vorbit despre rolul autorităților publice în susținerea afacerilor pe durata crizei COVID și despre susținerea politicii de cluster în procesul de redresare din perioada imediat următoare crizei.

Cu acest prilej, comisarul Breton a prezentat importanța economică a colaborării operatorilor economici cu clusterele și a subliniat necesitatea sprijinului din partea clusterelor în tranziția verde și digitală și către o economie europeană rezilientă. Acesta a semnalat că în Europa există 250 clustere specializate în tehnologii verzi care propun soluții inovative în economie, dar numărul acestora ar trebui să crească. Actuala decadă digitală impune mobilizarea eforturilor de dezvoltare a clusterelor care lucrează cu tehnologii digitale și creșterea numărului acestora până la 400 la nivel european. Comisarul a încurajat clusterele să susțină pe cât posibil de mult asimilarea tehnologiilor digitale în economie, cum este cazul 5G, date industriale, calcul în cloud și utilizarea acestora pe scară largă. În ce privește contribuția clusterelor la reziliența economiei europene, Comisarul Breton a menționat rolul acestora pe durata pandemiei COVID 19 în sectorul medical pentru producția dispozitivelor medicale, a echipamentelor de protecție individuală, a medicamentelor și vaccinurilor.

Din partea Președinției Germane, ministrul Peter Altmaier, a prezentat situația din Germania unde au fost lansate 84 de inițiative de clustere care au beneficiat de programe de asistență. Ministrul german a dat exemplul clusterului de la Nuremberg din domeniul energiei și mediului, coordonat de un fost ministru al mediului din Germania,  care a creat un întreg ecosistem pentru promovarea energiei regenerabile și producția de hidrogen. Ministrul Altmaier a declarat că inițiativa clusterelor va susține strategia industrială europeană și va deveni element crucial pentru redresarea industriei europene, pe structura celor 14 ecosisteme industriale.

Totodată, secretarul de stat Cornel Cătălin Bulf a prezentat comunitatea celor 76 de clustere din România și a asociației CLUSTERO care include 4 clustere de aur, 17 clustere de argint și 58 clustere de bronz, potrivit clasificării efectuate de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor.

Reprezentantul Guvernului român a evidențiat efortul depus de clustere pe durata pandemiei cu exemplul concret al clusterului e-Health IMAGO-MOL care a pus în aplicare trei inițiative pentru susținerea spitalelor, a pacienților prin campanii de conectare și crearea unor echipamente pentru respirat în mediu protejat.

Demnitarul român a evidențiat sprijinul care se acordă  IMM-urilor naționale afectate de pandemie, în baza unei scheme aprobate de Comisia Europeană în contextul Cadrului Temporar pentru măsuri de ajutor de stat adoptat în 2020, în valoare de aproximativ 3,3 mld Euro. Acestor măsuri li se adaugă și sprijinul oferit prin Programul Operațional de Competitivitate prin trei măsuri, sub forma de micro-granturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții productive, programe care sunt derulate de MEEMA.

De asemenea, secretarul de stat Cornel Cătălin Bulf a anunțat că România lucrează la elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență care va include prevederi pentru IMM-uri și clustere pentru asigurarea dublei tranziții, ecologică și digitală și reziliența economică, având în vedere recomandările specifice de țară emise în cadrul Semestrului European.

Demnitarul nostru a evidențiat rolul pe care îl vor avea centrele de inovare digitală (Digital Innovation Hubs) în tranziția digitală și a evocat concluziile Raportului Special nr. 19 al Curții Europene de Conturi privind digitalizarea industriei care fac apel la accelerarea tranziției digitale in UE. De asemenea, secretarul de stat a anunțat încheierea procesului național de selecție a Digital Innovation Hubs, care vor face parte din rețeaua europeană și care vor oferi servicii pentru transformare digitală a IMM-urilor și a altor companii din România.  

Totodată, secretarul de stat Cornel Cătălin Bulf a evocat evenimentul similar organizat pe durata Președinției Românei la Consiliul UE în colaborare cu Comisia Europeană, în 2019, care s-a dovedit un eveniment de succes pentru comunitatea europeană a clusterelor.

Lucrările celei de-a 7 ediții a Conferinței Europene a Clusterelor continuă în data de 11 noiembrie cu  expuneri, discuții în paneluri tematice și evenimente de conectare între reprezentanții clusterelor. Conferința oferă prilejul unor discuții axate pe evoluția politicii în domeniul clusterelor, contribuția clusterelor la dezvoltarea unei industrii durabile, digitale, ramificată prin lanțurile valorice și ecosistemele industriale. Sunt așteptați peste 1000 de participanți din partea factorilor politici, manageri ai clusterelor, oameni de afaceri, cercetători, membri ai societății civile, instituții financiare, formatori și centre de instruire și alte părți interesate.