Perspectiva academică în relaţiile economice și de dezvoltare a afacerilor bilaterale este importantă, aflându-se în atenția universităților chineze și române, fapt dovedit și prin recenta semnare la Shanghai a unui acord de cooperare între Universitatea Spiru Haret și Universitatea din Shanghai pentru Afaceri Internaţionale și Economie (SUIBE), la dată de 17 mai 2019.

În baza acordului, cele două instituții academice vor netezi calea relațiilor economice bilaterale, prin cercetare aplicată la nevoile firmelor chineze și române, prin studii și îndrumare, transfer de cunoștințe de dezvoltare antreprenorială.

SUIBE, un vârf de lance al învățământului chinez, este intens implicată în pregătirea elitelor manageriale chineze, iar în realitatea și perspectivele colaborării cu țările est și central europene, aceasta va coopera cu Universitatea Spiru Haret și cu centrul său antreprenorial USH Pro Business pe tematici concrete de promovare economică bilaterală.

“Un exemplu recent al acestei colaborări a fost conferința de comunicări științifice, desfășurată în cadrul târgului Biofach Shanghai 2019, târg dedicat producătorilor de produse bio, unde România a fost declarată țara anului. Suntem bucuroși că am contribuit la această reușită, ambele universități având comunicări bine apreciate, de natură să contribuie la dezvoltarea comerțului și cooperării româno-chineze în domeniul agriculturii ecologice. Pornind de la această participare, cooperarea va continua pentru susținerea mediilor de afaceri din ambele țări. Shanghai trebuie să fie un hub al colaborării româno-chineze și un model de colaborare academică aplicată nevoilor antreprenorilor, întrucât este un pol major competitiv și inovativ al Chinei”, a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, prorector Universitatea Spiru Haret, director general USH Pro Business.

Centrul USH Pro Business, membru al rețelei Think Tanks Network CEEC – China, a acordat constant atenție evaluării perspectivelor relaţiilor economice și geo-economice dintre România şi China, a organizat sesiuni de comunicări ştiinţifice, transfer de cunoștiinţe, workshop-uri româno-chineze și a efectuat cercetări cu caracter economic. În cursul acestui an se vor organiza noi activităţi de acest gen.