Sotie de ambasador roman din… alt secol

Frumusețe din România de ieri. În imagine: Antoinette Petrescu Comnen, soția ambasadorului României la Berlin (1929)- Nicolae Petrescu-Comnen.

Câtă distincție, câtă naturalețe… care conferă o aură acestei doamne din înalta societate. Am spune că fotografia asta nu-i doar… o pagină de istorie. Ci și… o LECȚIE.

Nicolae Petrescu-Comnen ( pronunțat română:  [nikola.e petresku komnen] ; Gallicized ca Petresco-Comnen , Petrescu-Comnen sau NP Comnen , născut Nicolae Petrescu , douăzeci și patru august 1881 – optulea decembrie 1958 ) a fost un diplomat român, om politic și savant social, care a ocupat funcția de Ministru al Afacerilor Externe în cabinetul Miron Cristea (între mai 1938 și 31 ianuarie 1939). A debutat în Franța ca lector public și autor al mai multor cărți despre istoria politică, apoi a revenit în România ca judecător și membru al Universității din București. Comnen a petrecut cea mai mare parte a Primului Război Mondial în Elveția, câștigând respect acasă și în străinătate pentru argumentele sale în favoarea naționalismului, pentru lucrarea sa despre cauza României Mari  și mai ales pentru susținerea comunității române din Dobrogea . În timpul Conferinței de Pace de la Paris , a fost trimis în Ungaria , propunând proiecte politice care ar fi făcut ca Tratatul de la Trianon mai pe placul conservatorilor maghiari. 

De asemenea, remarcat ca un excentric care a publicat poezie, el a fost adesea ridiculizat pentru pretenția sa față de o descendență aristocratică bizantină din Komnenos.

Sursa foto: Eroiiromanieichic