S&P a anuntat ce se intampla cu ratingul de tara al Romaniei

FILE - This Oct. 9, 2011 file photo shows 55 Water Street, home of Standard & Poor's, in New York. Standard & Poor's Ratings Services upgraded its outlook Monday, June 10, 2013, for the U.S. government's long-term debt. S&P cited the government's strengthened finances, a recovering U.S. economy and some easing of Washington's political gridlock. (AP Photo/Henny Ray Abrams, File)

Agenția de evaluare financiară S&P a confirmat vineri, 5 iunie 2020, ratingul de țară al României la nivelul „BBB-„, cu perspectivă negativă.

Decizia agenției a fost așteptată cu interes ridicat de piețele financiare și de către autorități, în contextul în care economiștii vedeau un risc ridicat ca S&P, cea mai conservativă dintre cele trei mari agenții de rating la nivel global, să retrogradeze România, situație care ar fi dus pentru datoria guvernului la pierderea statului de „recomandat pentru investiții” și cel mai probabil la dobânzi mai mari pentru stat, companii și populație.

Menținerea pentru moment a ratingului de țară de către S&P va reprezenta un semnal și pentru celelate două agenții, Fitch și Moody’s, ambele având în prezent în derulare evaluări ale ratingului României, cu perspectivă negativă.