Stagiunea „Eufonii la MNLR”: Tango-jazz si recital de poezie cu Accord Vibes si Claudiu Komartin

Stagiunea „Eufonii la MNLR” pregătește o nouă serată dedicată creativității autorilor români de jazz și literatură, vineri, 19 aprilie, de la ora 19.00, în saloanele Muzeului Național al Literaturii Române.

Seară de vis, muzică și… poezie!
#100ani100concerte Stagiunea „Eufonii la MNLR” pregătește o nouă serată dedicată creativității autorilor români de jazz și literatură, vineri, 19 aprilie, de la ora 19.00, în saloanele Muzeului Național al Literaturii Române. Evenimentul marchează finalul primului sezon al Eufoniilor din care au făcut parte numeroși artiști, nume mari ale jazz-ului autohton, dar și tinere talente, alături de unii dintre cei mai apreciați scriitori contemporani.
Invitați ai Vol. 6 vor fi membrii formației Accord Vibes: Alexandru Anastasiu – vibrafon, Fernando Mihalache – acordeon și Cezar Knihinschi – contrabas, alături de poetul Claudiu Komartin care va citi din cele mai recente scrieri, nepublicate până în prezent.
Prin dialogul inedit al instrumentelor vibrafon, acordeon și contrabas, concertul va pune în lumină caracterul versatil al muzicii de tango, la întâlnirea cu posibilitățile infinite ale improvizației de jazz. De vis! Rezultatul? Un melanj seducător și pasional prin care formația Accord Vibes s-a făcut remarcată nu o dată pe marile scene de concert din România.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, rezervarea fiind esențială. RSVP la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

IMPORTANT: Evenimentul face parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR pentru a celebra Centenarul alături public și cei mai buni artiști ai momentului, un proiect cultural finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

Programul concertului va cuprinde lucrările compozitorilor Astor Piazzolla și Richard Galliano, pionieri care au revoluționat două genuri tradiționale, de primul fiind legată apariția new tango-ului, cel de-al doilea modernizând genul French musette. Pornind de aici, artiștii promit o seară de excepție, aflată la confluența unor timbre inedite transformate în teme de improvizație prin aranjamentele făcute de membrii formației. Un context în care poezia va juca cu siguranță unul dintre rolurile principale.

Demn de apreciat, un alt element de noutate îl constituie prezența distinctă a vibrafonului, instrument de percuție cu sonorități speciale pe care Alexandru Anastasiu îl stăpânește cu virtuozitate. Artistul este doctor în muzică și masterand la clasa de dirijat condusă de Tiberiu Soare la UNMB. Alături de el va fi Fernando Mihalache, unul dintre cei mai buni acordeoniști ai momentului, doctor în muzică și profesor la UNMB, și Cezar Knihinski, un alt muzician excepțional, membru al Orchestrei Naționale Radio alături de Alexandru Anastasiu.

Intermediile de lectură vor fi susținute de Claudiu Komartin, poet, traducător, publicist și editor. A publicat, începând cu 2003, șase volume de poezie, dintre care cel mai recent, „Maeștrii unei arte muribunde” (Cartier, 2017, 2018), a primit Premiul PEN România și Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru literatură. Este redactor-șef al publicației semestriale „Poesis internațional” (fondată în 2010) și autorul mai multor antologii și volume colective, printre care „Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine. Poeți ai generației războiului” (Cartier, 2018). A pornit în anul 2009 Clubul de lectură Institutul Blecher, ajuns în aprilie 2019 la ediția cu numărul 200. La evenimentul de vineri va citi în special poeme inedite.

Accord Vibes – Just Tango este unul dintre cele mai complexe și spectaculoase proiecte de muzică new tango din România și nu numai. Muzica sa este o poveste seducătoare despre pasiune și abandon, despre exaltare și pierderea de sine în celălalt. Este o poveste despre iubire și suferință, despre fiecare dintre noi. Într-o formulă originală: Alexandru Anastasiu – vibrafon, Fernando Mihalache – acordeon și Cezar Knihinschi – contrabas, Accord Vibes preia celebrele piese ale lui Astor Piazzolla, cărora le conferă un aer de unicitate, prin aranjamente originale și maniera interpretativă de înaltă ținută. Proiectul a debutat, alături de prezența actriței Anca Țurcașiu, în data de 4 decembrie 2016 la Sala Radio din București și a continuat printr-un turneu national în 4 orașe: Târgu –Mureș, Ploiești, Brașov și Sibiu. De asemenea, s-a materializat prin apariția unui Compact Disc.

Precizare: Stagiunea „Eufonii la MNLR” este un proiect al UCIMR inițiat cu scopul de a promova creativitatea autorilor români de jazz și literatură, desfășurându-se în perioada februarie – aprilie în spațiul emblematic al Muzeului Național al Literaturii Române (sediul din Strada Crețulescu nr. 8).

Organizator: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR, prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni din România, program prin intermediul căruia artiștii pot găsi reale oportunități de afirmare aici, acasă, pe scenele din România. Eveniment finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural al Sectorului 1, în cadrul programului „Centenar pentru toți – sesiunea 2017 – 2020”.

Parteneri culturali: Exces Music, Muzeul Naţional al Literaturii Române și Primăria Municipiului București.

Stagiunea „Eufonii la MNLR” pregătește o nouă serată dedicată creativității autorilor români de jazz și literatură, vineri, 19 aprilie, de la ora 19.00, în saloanele Muzeului Național al Literaturii Române.