SUA l-a decorat pe premierul nostru interimar cu cea mai inalta distinctie acordata de armata americana unei persoane straine

ONORANT pentru Armata Română, ONORANT pentru noi toți! Premierul interimar Nicolae Ciucă a fost decorat marți, la Ambasada Statelor Unite ale Americii din București, cu Legiunea de Merit (în grad de ofițer) pentru recunoașterea meritelor din timpul desfășurării activității de șef al Statului Major al Apărării, din perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019.

La emoționantul eveniment au participat președintele Klaus Iohannis şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Adrian Zuckerman a precizat că Legiunea de Merit este cea mai înaltă decorație pe care forțele armate ale SUA o pot acorda unei persoane care nu este cetățean american.

„Astăzi vă alăturați unui grup mic, dar foarte restrâns de persoane care au primit această decorație, printre care se numără și Regele Mihai”, a subliniat ambasadorul SUA.

Klaus Iohannis:

 • „Mă bucur să particip la această ceremonie, în cadrul căreia domnului Nicolae Ciucă, prim-ministru interimar şi ministru al Apărării naţionale, i se înmânează Legiunea de Merit, una dintre cele mai înalte şi prestigioase decoraţii pe care Statele Unite ale Americii le conferă cetăţenilor străini.
 • Întărirea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon de bază al politicii externe a României, pentru promovarea intereselor fundamentale ale țării noastre, în spiritul continuității și predictibilității.
 • Salut progresele semnificative înregistrate în ultimii ani în punerea în practică a viziunii noastre comune, a unui Parteneriat Strategic extins, durabil, dinamic și profund ancorat în valorile euroatlantice, capabil să răspundă nevoii de gestionare a riscurilor şi ameninţărilor cu care ne confruntăm.
 • Apărarea şi securitatea, comerţul, investiţiile și securitatea energetică, democraţia, statul de drept, drepturile omului şi buna guvernare, ca și educaţia, ştiinţa, cercetarea şi tehnologia sunt paliere definitorii pe care Parteneriatul nostru se dezvoltă permanent.
 • Mai mult, în contextul dificil al actualei pandemii, România a menținut un dialog continuu cu Administrația SUA și am identificat împreună căi eficiente de cooperare pentru gestionarea și atenuarea efectelor generate de acest teribil virus.
 • Apreciem, în mod deosebit, cooperarea în domeniul înzestrării pentru apărare cu corporaţii din Statele Unite ale Americii, care este benefică modernizării armatei noastre.
 • Statul român menține ca obiectiv major extinderea și aprofundarea cooperării bilaterale în viitor.
 • Există premise excelente pentru aprofundarea cooperării pe toate planurile, de la cel al apărării, până la domeniul economic în sens larg, incluzând aici evident zona energiei și a infrastructurii.
 • Domnule Nicolae Ciucă,
 • Vă felicit pentru realizările obținute în perioada exercitării funcției de șef al Statului Major al Apărării!
 • Decorația care vă este acordată astăzi reprezintă recunoaşterea rolului deosebit de important pe care l-ați avut în dezvoltarea relațiilor militare bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii.
 • Acordul politic încheiat în anul 2015 ne-a permis să asigurăm 2% din PIB pentru finanțarea apărării, începând cu 2017, respectând astfel deciziile asumate în cadrul NATO.
 • Armata României şi-a adus şi continuă să-şi aducă o contribuţie importantă la combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, Armata va avea un rol esențial în coordonarea și derularea campaniei de vaccinare împotriva acestei maladii, campanie care va debuta nu peste mult timp.
 • Vă felicit, domnule general în rezervă Nicolae Ciucă, şi vă doresc putere de muncă, satisfacții atât în plan profesional, cât și în plan personal şi multă sănătate!
 • Întrucât se apropie sărbătorile de iarnă, dați-mi voie să vă urez tuturor Sărbători Fericite!”.

Premierul interimar Nicolae-Ionel Ciucă: „Este o onoare pentru mine înalta distincție Legiunea de Merit (în grad de ofițer) a Statelor Unite, care mi-a fost decernată astăzi și care consider că reprezintă, deopotrivă, o recunoaștere a meritelor întregului personal al Armatei României, a muncii de echipă pe care am desfășurat-o împreună de-a lungul timpului. Aș spune că eu sunt doar reprezentantul celor care și-au dăruit timpul, sănătatea și chiar viața pentru a-și îndeplini misiunile încredințate de țară. Consider că lor li se cuvine în egală măsură meritul atribuirii acestei înalte distincții. Nici un comandat nu poate câștiga o luptă fără a avea lângă el o armată puternică, iar pentru aceasta le mulțumesc camarazilor mei, parte dintre ei aflați și în acest moment în misiuni desfășurate în țară sau în teatrele de operații. Fiecare dintre noi, militari sau civili, în instituțiile în care ne desfășurăm activitatea suntem în slujba cetățeanului și în slujba țării. Îmi exprim respectul și considerația pentru toți cei cu care am colaborat de-a lungul carierei mele, militari români și aliații noștri din Statele Unite. Alături de ei am acumulat o mare parte din experienţa necesară transformării şi modernizării Armatei României la standardele aliaților noștri din Alianța Nord-Atlantică. Statele Unite ne-au susținut permanent pe acest drum, iar Parteneriatul strategic dintre țările noastre este unul dintre pilonii de bază ai apărării României. În numele întregului personal al Armatei României, le mulțumesc pentru sprijinul permanent şi robust față de ţara noastră și pentru onoarea de a primi cea mai înaltă distincție pe care Statele Unite o conferă cetățenilor străini”.

Mai mult decât o distincție, un simbol. Un însemn care certifică faptul că, da, „militarul are stea în frunte”- o stea care luminează un destin nobil, asumat.

Sincere felicitări!