Titlul de excelenta in domeniul medical, acordat post-mortem Prof. Univ. Dr. Alexandru Pesamosca

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, la finele saptamanii trecute, un proiect de hotarare prin care i s-a conferit post- mortem Titlul de Excelenta in domeniul medical Prof. Univ. Dr. Alexandru Pesamosca (1930- 2011).

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, la finel

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, la finele saptamanii trecute, un proiect de hotarare prin care i s-a conferit post- mortem Titlul de Excelenta in domeniul medical Prof. Univ. Dr. Alexandru Pesamosca (1930- 2011).

e saptamanii trecute, un proiect de hotarare prin care i s-a conferit post- mortem Titlul de Excelenta in domeniul medical Prof. Univ. Dr. Alexandru Pesamosca (1930- 2011), o personalitate „de aur” in istoria medicinei romanesti, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati chirurgi pediatri din Romania.

Totodata, Consiliul General a aprobat si proiectul de hotarare privind atribuirea denumirii de Piata Dr. Alexandru Pesamosca spatiului public situat la intersectia dintre strada Sergent Nitu Vasile cu strada Emil Racovita si Bulevarul Alexandru Obregia, in Sector 4.

Demn de apreciat, doctorul Pesamosca, cu o fprță și un har iesite din comun, si-a dedicat intreaga intreaga cariera copiilor, operand nu mai putin de 50.000 de copii cu malformatii grave, pe langa alte zeci de mii de copii tratati si vindecati pentru alte probleme de sanatate.

A operat nenumarate cazuri extrem de complicate, unele in premiera mondiala, a avut pacienti cu maladii complexe atat in tara, cat si in strainatate, iar gratie talentului sau profesional exceptional, a fost solicitat sa realizeze si operatii in clinici din Franta, Italia, Republica Moldova si China.

In anul 2009, Asocitatia Romana a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri i-a conferit cel mai inalt titlu stiintific, ”Medic emerit pentru contributii aduse la dezvoltarea chirurgiei si ortopediei pediatrice” in calitate de mentor al generatiei actuale de chirurgi si ortopezi pediatri si pentru toate realizarile obtinute.

Din anul 1957, a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, devenind ulterior sef de clinica, pana in anul 1984. A lucrat apoi la Spitalul „Marie Sklodovska-Curie” (fostul Budimex), unde a si locuit o buna bucata de vreme, in conditii extrem de modeste, fiind seful clinicii de chirurgie si ortopedie pediatrica din 1984 pana in anul 2000.

In anul 1971, timp de 1 an, a fost bursier la “Hopital des Enfants Malades”, din Paris. In perioada 1972-1975 realizeaza primele interventii de chirurgie toracica la nou-nascut. In anul 1991 i s-a acordat titlul de profesor universitar, iar in anul 1993 cel de membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania. In anul 2000 a primit, din partea Presedintelui Romaniei, Ordinul National Serviciul Credincios in Grad de Comandor.

Din 2011, de la trecerea la cele vesnice ale marelui OM Alexandru Pesamosca, nimeni sau aproape nimeni nu a mai vorbit despre faptele si exemplul sau. A fost, cumva, in umbra, pana acum, asa cum se intampla adesea la noi…

foto: ziare.com