De ce, oare, subiectele care vizează probleme și situația personaelor cu dizabilități sunt, de cele mai multe ori trecute cu vederea? De ce, oare, la nivelul societății românești, la nivelul comunităților, nu se promovează acțiunile, inițiativele orientate către binele persoanelor cu dizabilități?!

Secretarul de stat din Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Nicea Mergiani, și consilierul pe probleme de dizabilitate al ministrului Muncii, Mihai Tomescu, s-au întâlnit pe 22 martie cu vicepreședinții Forumului European al Persoanelor cu Dizabilități (European Disability Forum – EDF).

Secretarul de stat din Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Nicea Mergiani, și consilierul pe probleme de dizabilitate al ministrului Muncii, Mihai Tomescu, s-au întâlnit pe 22 martie cu vicepreședinții Forumului European al Persoanelor cu Dizabilități (European Disability Forum – EDF), Pat Clark și Ana Palaez și cu directorul executiv Catherine Naughton, în contextul în care România a găzduit sâmbătă, 23 martie 2019, Conferința Internațională a Forumului European al Persoanelor cu Dizabilități pe tema angajării în muncă a persoanelor cu dizabilități, care, de asemenea, a trecut aproape neobservată, deși vizează o temă cu impact.
În cadrul întâlnirii au fost abordate teme relevante pentru persoanele cu dizabilități, precum: creșterea angajării persoanelor cu dizabilități, accesul la educație, dar și eliminarea tuturor barierelor pe care aceste persoane le întâmpină în fiecare zi.
Demn de știut, la nivel european, există peste 80 de milioane de persoane cu dizabilități, multe din provocările pe care acestea le întâmpină fiind comune tuturor statelor membre.
IMPORTANT: Reprezentanții MMJS și cei ai EDF au convenit că este nevoie de soluții comune care să răspundă nevoilor celor 80 de milioane de europeni cu dizabilități, un exemplu de cooperare între statele membre, dar și de implicare a societății civile în identificarea de soluții, fiind directiva pentru accesibilitate, cunoscută sub numele de Actul European pentru Accesibilitate, document aprobat recent.
„Motto-ul EDF „nimic despre noi fără noi (nothing about us without us)” trebuie să stea la baza tuturor proceselor decizionale și de formulare a politicilor publice din domeniul dizabilității și vă asigurăm de întreaga deschidere în respectarea dreptului de participare a persoanelor cu dizabilități la deciziile publice”, a spus secretarul de stat, Nicea Mergiani, oficialilor EDF.
Organizarea la București a unei conferințe internaționale în domeniul dizabilității creează premisele întăririi cooperării între mediul neguvernamental din România și alte organizații de la nivelul altor state, asigură un schimb de bune practici și identifică sinergii între diferiții actori implicați în domeniul dizabilității, atât pe plan european, dar și național.
Conferința internațională a Forumului European al Persoanelor cu Dizabilități pe tema angajării în muncă a persoanelor cu dizabilități este organizată EDF cu sprijinul de Consiliul Național al Dizabilității din România și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități și reunește organizații neguvernamentale din domeniul dizabilității din toată Europa. (sursa: mmuncii.ro)

Informații de background
EDF apără și promovează drepturile persoanelor cu dizabilități la nivel european, se implică activ în politicile europene și este recunoscută pentru contribuțiile importante aduse domeniului dizabilității, încă din anul 1996.

foto:mmuncii.ro