Un seism de 5,3 grade pe Richter i-a trezit pe romani din somn

Un seism s-a produs vineri în zori în România, mai exact în zona seismică Vrancea. A avut magnitudinea de 5,3 pe Scara Richter.

Pământul se MIȘCĂ! Ba… uneori ne mai și zguduie!

Un seism s-a produs vineri în zori în România, mai exact în zona seismică Vrancea. A avut magnitudinea de 5,3 pe Scara Richter.

Mulți spun că după teribilul cutremur din Turcia, ar fi fost de așteptat unul puternic și la noi. Specialiștii, însă, se pronunță mai mult în defavoarea vreunei legături dintre cele două mișcări tectonice.

Un seism s-a produs vineri în zori în România, mai exact în zona seismică Vrancea. A avut magnitudinea de 5,3 pe Scara Richter și s-a resimțit puternic până aproape de Făgăraș și în toată zona Moldovei.

Cutremurul a avut loc vineri dimineață, la ora 3.26 . Important de remarcat ar fi că specialiștii de la Institutul Național de Fizică a pământului l-au catalogat de drept ”suficient de puternic” în intensitate.

Epicentrul seismului a fost localizat la 4 kilometri nord de localitatea Nereju, la o adâncime de120 de kilometri. Dacă adâncimea ar fi fost mai mică, efectele ar fi fost mult mai pronunțateși, posibil, cutremurul s-ar fi soldat și cu pagube materiale. Conform INFP, de asemenea, s-a produs la 90 de kilometri est de Brașov, 93 de kilometri sud de Bacău, 104 kilometri nord-est de Ploiești, 105 kilometri vest de Galați, 108 kilometri nord-vest de Brăila și 153 de kilometri de București.

Se pare că efectele s-au resimțit chiar și în Ucraina și în Nord-Estul Bulgariei.

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului informează că, pe teritoriul românesc, ultimul cutremur (înaintea celui de vineri dimineață) marcat de seismograf, s-a produs într-o zonă atipică pentru astfel de fenomene, anume în Oltenia.

În ziua de 27/01/2020 la ora 16:13:50(ora României) s-a produs în Oltenia, județul Gorj un cutremur cu magnitudinea 2.2 pe scara Richter, la adâncimea de 3km.

  • Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Târgu Jiu(19km), Rovinari(19km), Uricani(23km), Lupeni(28km), Bumbești-Jiu(30km).