Un subiect sensibil de actualitate, cuantificat nu doar în cifre, ci în vieți distruse, lacrimi, familii decimate, speranțe care nu mai au de ce să se agațe. Asta e realitatea: PESTE 5.000 de copii DISPAR ANUAL ÎN ROMÂNIA.
Spre exemplu, în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor oficiale, au fost semnalate în jur de 2800 de dispariții.
Peste 5.000 de minori au dispărut de acasă în ultimul an, între care 151 aveau vârste de până la 10 ani. Cele mai multe dispariţii au fost înregistrate în Bucureşti, Constanţa şi Neamţ, informează Organizația „Salvaţi Copiii”. În 95% dintre cazuri au fost plecări voluntare.
„În ultimul an (30 aprilie 2018 – 20 mai 2019), 5.078 de minori au dispărut de acasă, dintre care 151 cu vârste până la 10 ani, 1.410 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 3.517 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcșia de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de organizația Salvați Copiii.
Mulți dintre copii sunt găsiți, unii, însă… nu se mai întorc niciodată sau, uneori… dacă mai sunt în viață, ajung să fie traficați sau nu mai vor să se întoarcă și preferă s-o ia pe cale a drogurilor sau a alcoolului ori ajung prin centre de plasament.
Alteori, trec nu zile, ci săptămâni sau luni până când să fie găsiți.

*Potrivit unei știri difuzate la finele lunii iulie a.c., conform datelor oficiale furnizate de Poliția Română, în prezent, 512 copii sunt dați dispăruți. Dintre aceștia, 298 sunt fete și restul băieți. (sursa: realitatea.net ) Se pare că printre aceste cazuri se numărau și dispariții de acum 10-13 ani. De exemplu, polițiștii din Neamț au în lucru 13 dosare, cel mai vechi fiind de peste 11 ani. 
Potrivit psihologilor, s-a constatat că, de fapt, în cazul disparițiilor voluntare, care pot avea și ele urmări TRAGICE (suicid, trafic, omor…), se constată că de cele mai multe ori, copiii provin din familii unde predomină sărăcia, violența în familie, distanța nepermis de mare (psihologic vorbind și… nu numai) între copii și părinți, ori… în familiile în care adulții sunt absorbiți de muncă și de multe ori acceptă exploatarea pri muncă, numai ca să câștige un ban în plus… alteori, în goana după bani, părinții nu mai au vreme să-și supravegheze copiii, să pună temelie unei relații solide cu cei mici sau, pur și simplu, îi lasă pe aceștia în grija rudelor mai în vârstă și pleacă în străinătate la muncă.
Practic, vorbim de un complex de cauze care se cronicizează și care, din nefericire, marchează pentru totdeauna viața unor familii, de multe ori totul terminându-se cu tragedii greu de imaginat.

Foto: ziare.com

Peste 5.000 de minori au dispărut de acasă în ultimul an, între care 151 aveau vârste de până la 10 ani.