Universitatea din Bucuresti anunta lansarea Open Lab in cadrul CIVIS si finantarea unor proiecte de responsabilitate sociala

Universitatea din București anunță lansarea unui Open Lab („laborator deschis”) menit să consacre și să accelereze colaborarea dintre comunitatea academică a UB și părțile interesate ale societății românești pentru dezvoltarea comunităților locale, regionale sau naționale. Inițiativa, parte a proiectului CIVIS, care prevede deschiderea de astfel de entități în cadrul tuturor universităților membre, vine să confirme încă o dată rolul asumat de comunitatea academică a Universității din București de a colabora strâns cu actorii sociali pentru găsirea de soluții inovative la problemele cu care se confruntă societatea.

Gândit ca un spațiu de colaborare și de îmbinare a cercetării și a educației cu implicarea civică, Open Lab-ul UB-CIVIS a fost inaugurat în cadrul unui eveniment online care a avut loc luni, 28 septembrie 2020, cu participarea profesorului Marian Preda, rectorul Universității din București, și a prorectorilor Sorin Costreie și Magdalena Iordache Platis, precum și a lui Jose Luis Bau, de la Universitatea Autonomă din Madrid, coordonatorul demersurilor pentru crearea de Open Lab-uri la nivelul CIVIS.

Întâlnirea, găzduită de prof. Magdalena Iordache-Platis, prorector pentru Managementul calității, Responsabilitate socială și Relația cu partenerii sociali și coordonator al Open Lab-ului CIVIS din cadrul UB, a adus împreună reprezentanți ai comunității academice a UB și ai altor universități din țară și din afară cu reprezentanți ai mediului de afaceri, ai unor organizații nonguvernamentale, profesionale și de business, ai unor institute de cercetare, precum și profesori din învățământul preuniversitar.

Astfel, reprezentanții Universității din București au anunțat deschiderea în perioada imediat următoare a unei competiții pentru proiecte pe cinci domenii esențiale: Transformare digitală și tehnologică; Orașe, teritorii, mobilități; Sănătate; Societate, cultură, patrimoniu; Climă, mediu, energie.

În urma competiției, la care pot participa reprezentanți ai instituțiilor private, publice și nonguvernamentale în parteneriat cu Universitatea din București, vor fi selectate cele mai viabile proiecte, care, prin implicarea resurselor educaționale, de cunoaștere și de cercetare, vor contribui la identificarea de răspunsuri și soluții creative și inovatoare la nevoile și provocările pe care le întâmpină societatea. Universitatea din București alocă, prin intermediul proiectului CIVIS, suma de 10.000 de Euro pentru finanțarea acestor proiecte de responsabilitate socială.

Universitatea din București este o instituție cu responsabilitate față de societatea românească, acționând permanent pentru a-i apăra principiile, valorile culturale, sociale și morale, pentru conservarea și valorificarea realizărilor generațiilor trecute și prezente și, mai ales, pentru formarea elitelor viitoare. În prezent, Universitatea din București face parte, alături de alte șapte universități europene, din alianța europeană CIVIS.

Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică europeană și reunește opt dintre cele mai importante și reputate universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University și Eberhard Karls Universität Tübingen. CIVIS aduce laolaltă o comunitate cu peste 384.000 studenți și 55.000 de angajați, dintre care 30.000 sunt cadre didactice și cercetători.