Universitatea din București, prima poziție în România în domeniul Științelor sociale în topul RUR World University Rankings

Universitatea din București ocupă, în anul 2020, prima poziție pe plan național pentru domeniul Științelor sociale în clasamentul RUR World University Rankings by Subject. Situată pe locul 564 la nivel global, Universitatea din București este urmată în top de două universități membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (565) și Universitatea de Vest din Timișoara (610).

Clasamentul din 2020 evaluează performanța a 829 de universități din întreaga lume pentru șase domenii: Științe sociale, Științe umaniste, Științele vieții, Științe medicale, Științe naturale și Științe tehnice. Rezultatul obținut de Universitatea din București în domeniul Științelor sociale vine în completarea poziției de lider la nivel național a UB în domeniul Științelor vieții și în cel al Științelor naturale.

Astfel, în ceea ce privește domeniul Științelor vieții, Universitatea din București este situată în topul RUR World University Rankings by Subject pe locul 414 la nivel global, urmată la nivel național de două universități membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (581) și Universitatea de Vest din Timișoara (645). De asemenea, pentru domeniul Științelor naturale, Universitatea din București este situată pe locul 316 global, urmată pe plan național de Universitatea de Vest din Timișoara (390) și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (479).

Liderul național al clasamentului general Round University Ranking – World University Rankings încă de la lansarea acestuia, din 2010, Universitatea din București se situează anul acesta pe poziția 589. Rezultatul obținut de Universitatea din București la ediția din 2020 a clasamentului RUR World University Rankings se datorează în principal componentei de predare.

Universitatea din București este urmată în clasamentul general de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napooca, de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, de Universitatea de Vest din Timișoara, de Universitatea Politehnica din București și de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”  din Târgu Mureș.

Lansat din dorința de a oferi informații detaliate cu privire la performanțele universităților, Clasamentul RUR World University Rankings analizează și interpretează date de la peste 1.100 de universități din 82 de țări și se adresează atât comunității academice, cât și reprezentanților universităților sau factorilor de decizie politică.

Clasamentul urmărește o serie de indicatori grupați pe patru domenii cheie ale activității universitare: educația, cercetarea, diversitatea internațională și sustenabilitatea financiară. Metodologia completă a clasamentului poate fi accesată aici.