Vesti bune pentru crescatorii de suine!

  • Joi, 9 iulie, a fost promulgată legea privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru activitatea de reproducţie.

  • Surse din Ministerul Agriculturii anunță că  ajutorul de stat prevăzut de lege se acordă pentru investiţii în locuri noi de cazare pentru reproducţie pentru suinele din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, care se cresc în sistem semideschis, persoanelor juridice şi/sau persoanelor fizice autorizate, denumite în continuare PFA, şi/sau întreprinderilor familiale, denumite în continuare IF, şi/sau întreprinderilor individuale, ori cooperativelor agricole care vor desfăşura activităţi de reproducţie.

  • *Rasa Mangalița a fost obținută prin încrucișarea porcului sârbesc de Șumandia, de talie mare, cu părul lung și creț, cu diferite rase porcine domestice din regiunea Salontei și a munților Bakony și cuPorci mistrați, la sfârșitul secolul XVIII. Este o rasă specializată pentru producția de grăsime. Are cinci varietăți: blondă, roșie, neagră, cu „abdomen de rândunică” și „bariș”. Sunt animale de talie mare, cu corpul relativ scurt și bondoc, acoperit cu păr ondulat sau creț și cu subpăr foarte des. Capul este relativ mic, cu urechi potrivit de mari și semiblegi. Gâtul este scurt, gros și musculos. Trunchiul este masiv, cu aspect de butoi (linia spinării ușor convexă, iar cea a abdomenului lăsată). Șuncile posterioare sunt slab dezvoltate. Prolificitatea este redusă, între 5-6 purcei la fătare, iar scroafele, pe lângă capacitatea de alăptare slabă, prezintă un instinct matern slab conturat. Este o rasă semiprecoce, însă carcasele sunt cele mai corespunzătoare pentru prepararea salamului de Sibiu.

  • *Rasa Bazna s-a format în urma unor încrucișări nedirijate între scroafe de rasă Mangalița și vieri de rasă Berk, începând din anul 1872, în localitatea sibiană Bazna utilizându-se și consangvinitatea. Produșii rezultați, având însușiri productive superioare rasei Mangalița, au fost apreciați de crescători, astfel că populația hibridă s-a răspândit în scurt timp în jurul orașelor Mediaș, Sighișoara, Sibiu și Făgăraș, datorită precocității și prolificității superioare față de rasa maternă, locală.

  • În anul 1885 și apoi după anul 1900 s-au făcut importuri de reproducători Berk din Anglia, care au fost utilizați în scopul ameliorării și omogenizării rasei Bazna, în curs de formare și consolidare. Au mai fost utilizate episodic, pentru infuzie, rasele Yorkshire și Sattelschwein. În ultimii 30 de ani s-a ameliorat prin utilizarea rasei Wessex.

  • Rasa Bazna a fost recunoscută oficial ca rasă de sine stătătoare în anul 1948, după care s-au înființat câteva nuclee de selecție.