Vesti importante despre programul de screening pentru trei tipuri de cancer si hepatitele B si C

Peste un milion de români vor beneficia de programul de screening pentru trei tipuri de cancer și hepatitele B și C, începând cu al doilea trimestru al anului 2020.

Peste un milion de români vor beneficia de programul de screening pentru trei tipuri de cancer și hepatitele B și C, începând cu al doilea trimestru al anului 2020, a anunțat, miercuri, vicepremierul Raluca Turcan.  Finanțarea acestora, de 103 milioane de euro, este asigurată cu bani europeni.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Victor Costache, cele 4 programe de screening sunt doar „piese dintr-un puzzle mai mare”.
„Din finanțarea totală a proiectului, respectiv cea de 103 milioane de euro, cea mai importantă sumă a fost alocată programului de screening pentru cancer de col uterin- 47 de milioane de euro”,  a mai spus ministrul Victor Costache citat de rfi.ro.

Important: Programul pentru cancerul de col uterin se adresează femeilor între 25 și 64 ani, cel pentru cancerul de sân este adresat femeilor între 50-69 ani, iar cel pentru cancer colorectal a fost gândit pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 ani.  

Programele de screening se vor derula în toată țara, pe parcursul a 3 ani, din luna martie 2020 și până în noiembrie 2023, astfel:

– Screening pentru cancerul de col uterin – în Nord – Vest, Nord-Est, Centru, Muntenia – Sud;

– Screening pentru cancerul de sân – în Nord – Vest, Vest, Nord-Est și Sud-Est;

Peste un milion de români vor beneficia de programul de screening pentru trei tipuri de cancer și hepatitele B și C, începând cu al doilea trimestru al anului 2020.

– Screening pentru cancerul colorectal– în Vest, Sud- Vest, Muntenia-Sud, Sud-Est și București-Ilfov.

Raluca Turcan, vicepremier:
„Valoarea programului se ridică la peste 100 milioane de euro, bani atrași din fonduri europene.
Vor beneficia de programele de screening peste un milion de persoane din mai multe zone ale țării.
Programul de prevenție va începe în primăvara anului viitor, în martie, și se va derula mai bine de trei ani, până în noiembrie 2023.
Necesitatea demarării programului o vedem clar din statistici. Am ajuns anul acesta pe primul loc în UE în ce privește mortalitatea din cauza unor boli vindecabile – asta ne arată ultimul raport al UE privind sănătatea românilor.
În cei trei ani cât se va derula, programul de screening ar putea salva mii de vieți. La noi, una din 10 femei nu a fost niciodată la un control de rutină în ultimii 10 ani”.

foto: ziare.com