„Vila cu candelabru” din Bucuresti

Vila cu candelabru din București. Una dintre comorile Bucureștilor, una dintre mărturiile vii ale… MICULUI PARIS.
Construită în anul 1920, în stil arhitectural eclectic, vila a fost amenajată și consolidată ulterior de arh
itectul Petre Cotițosu (1944-2013). În 2004, a fost restaurată cu păstrarea tuturor detaliilor de arhitectură și au fost aduse îmbunătățiri: sistem de alarmă și monitorizare, sistem de ventilare a aerului Daikin cu programare, sistem de încălzire centralizată cu calorifere. Pentru refacerea interiorului, s-au folosit finisaje prețioase – marmură, bronz, pardoseli din lemn.

Au fost refăcute caloriferele din bronz dantelate și adăugate corpuri de iluminat din bronz, în stil clasic.

Intrarea impozantă marcată de un fronton și două coloane corintice permite accesul într-o sală elegantă, cu tavan casetat și o scară interioară de piatră, marcată printr-un candelabru impunător cu cristale, cu o înălțime de 8 metri, dispus pe cele trei niveluri. Luminatorul amplasat deasupra acestuia îi îmbogățește reflexiile, creând jocuri prețioase de lumină.

Vila oferă două locuri de parcare în cele două garaje, cinci locuri de parcare în curte și spațiu pentru încă cinci mașini în fața porții de intrare. Poziționarea ultracentrală, la 300 de metri față de Piața Victoriei, suprafața amplă și compartimentarea interioară fac posibilă dezvoltarea unor funcțiuni variate: hotel, birouri, spațiu cultural sau instituție publică.

Un loc, o clădire… de ce nu, o emblemă a eleganței și gustului pentru frumos care au marcat viața socială a Bucureștilor de altădată.

Foto: Andrei Mărgulescu/ Arhitectură, Restaurare și Urbanism în România


Sursa documentară:
https://www.artmarkhistoricalestate.ro/…/Vila-cu-candelabru…
Prezentare grafică și selecție colaj foto: Arh. Cireșica Micu