ZIUA REZERVISTULUI MILITAR. Mesajul Ministrului Apararii Nationale, Nicolae-Ionel Ciuca

După chipul și asemănarea BRADULUI, drept… se pune punte între pământ și cer, între țărână și… colo sus, pe unde calcă Dumnezeu, cu țara, cu neamul pe umeri. Gata oricând, de sacrificiul suprem…

Sărbătorim astăzi un eveniment important pentru Armata României, Ziua Rezervistului Militar, zi de recunoaștere a meritelor și valorii tuturor celor care şi-au dedicat destinul carierei militare şi care au slujit drapelul tricolor cu devotament şi dăruire.

Valorificarea experienței subofiţerilor şi ofițerilor în rezervă rămâne un aspect esențial pentru o dezvoltare sănătoasă a României, iar Ministerul Apărării Naționale susține contribuția rezerviștilor la promovarea intereselor, valorilor și obiectivelor naționale și euroatlantice de securitate, într-un context intern și internațional marcat de numeroase transformări, în paralel cu evoluția amenințărilor și cu diversificarea competențelor necesare pentru asigurarea securității naționale. Cu atât mai mult cu cât, prin dezvoltarea noii categorii a rezerviștilor voluntari, se deschide calea către noțiunea de rezervă activă, un corp format din cetățeni de toate vârstele care pot asigura un transfer de competențe și valori între mediul militar și cel civil.

Este ziua celor care, trecuţi în rezerva armatei, promovează, în continuare, valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, interesele şi simbolurile naţionale ale României, spiritul de jertfă şi unitatea de corp ale militarilor, sentimentele de preţuire şi respect faţă de trecutul poporului român.

Asociaţiile militarilor rezervişti şi în retragere desfăşoară o importantă activitate de promovare a valorilor naţionale, membrii acestora participând, cu consecvenţă, la educarea civică a tinerei generaţii.

Consider că este necesar un dialog permanent, susținut și coerent, Ministerul Apărării Naționale fiind implicat activ în soluționarea problemelor semnalate de structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă și în retragere.

Sunt încrezător că numai împreună putem găsi soluții și tot împreună le putem pune în practică. Abordarea aceleiași problematici de către un număr foarte mare de asociații scade însă eficiența demersului, lipsa consensului în stabilirea temelor prioritare și a cursurilor de acțiune aferente făcând și mai dificil procesul de rezolvare al acestora.

Încurajez și susțin organizarea unui forum al mediului asociativ al cadrelor militare în rezervă, care să abordeze problemele unitar, pe proiecte, și să poată veni cu soluții și propuneri care să rezolve și aspectele de inechitate apărute între cadrele militare în rezervă și în retragere. În același timp, accentuez nevoia unei mai bune coordonări cu celelalte structuri reprezentative din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

În acest sens, am definitivat Planul de măsuri pe anul 2020 cu activităţile desfăşurate de MApN pentru îmbunătăţirea cooperării cu structurile asociative ale personalului militar în activitate, în rezervă și în retragere și ale veteranilor de război, precum şi cu cele care activează în domeniul cultului eroilor.

În această zi aniversară, îmi exprim recunoştinţa şi preţuirea pentru toţi cei care au contribuit la consolidarea capacităţii Armatei României şi au participat la acţiunile din teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest sau la misiunile desfăşurate în Africa şi Asia, sub mandat ONU sau NATO.

Corpul rezervistului are, în continuare, un rol important în formarea caracterelor şi competenţelor cadrelor militare în activitate, prin îndrumarea acestora spre perfecționarea educaţiei, dobândirea unei experienţe solide în activitate şi creşterea motivaţiei personale de autodezvoltare. Salut implicarea cadrelor militare în rezervă în transmiterea tinerei generații a aspectelor referitoare la valori, tradiţii, repere profesionale şi de cultură organizaţională, specifice sistemului militar.

Armata României are nevoie, în continuare, de încrederea și sprijinul dumneavoastră!

LA MULŢI ANI REZERVIŞTILOR MILITARI!”. Acesta este mesajul transmis azi de Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.